Današnja deca uglavnom jedu previše slatkiša i grickalica, pa je zbog toga i sve više roditelja koji se trude da mališane nauče da se zdravo hrane. Mama po imenu Šen Kuper je, međutim, ekstremni primer jer svojoj ćerki Grejs (9) nikada nije dala da proba šećer, mlečne proizvode niti gluten.

Štaviše, o njoj su svetski mediji pisali dok je još bila beba jer ju je mama tada hranila prema pravilima Paleo dijete, što znači da se ishrana bazira na povrću, voću i mesu, dok su mlečni proizvodi i žitarice zabranjeni.

Ova mama iz Australije, međutim, tvrdi da njena ćerka "skoro nikad nije bolesna" i tvrdi da ona voli da jede zdravu hranu.

Uobičajeni doručak koji malena Grejs jede su jaja pržena na kokosovom ulju uz grilovano povrće, poput slatkog krompira, šargarepe, krompira, broklocija, avokada.

Za ručak obično jede piletinu sa povrćem, a voće gricka užina tokom celog dana. Za večeru jede, na primer, improvizovane špagete bolonjeze sa govedinom, a testenina je zamenjena rezancima od tikvica.

Njena mama Šen, koja se inače školovala u oblasti poljoprivrede, napisala je svoju knjigu zdravih recepata, a tvrdi da je Grejs samo jednom u svom dosadašnjem životu bila prehlađena. Ona smatra da je za to zaslužna ishrana koja sadrži dosta voće i povrća.

"Provodi dosta vremena sa drugom decom koja su stalno bolesna – cure im nosići, kašlju, imaju prehlade, ali ona to nikada ne pokupi", rekla je mama za dailymail.co.uk.

Ona je ranije objasnila da ćerki kada poraste neće braniti da jede bilo šta, te da joj to uopšte nije cilj.

"Žene ionako imaju dovoljno problema sa poremećajima u ishrani. Želim da Grejs jede ono zbog čega se oseća dobro, to je razlog zašto se i ja ovako granim. Ne mislim da će parče hleba da me ubije. I ona će naučiti šta joj pomaže da se oseća dobro, a šta ne", rekla je mama.

Zbog Šeninih tvrdnji da je zbog ovakve ishrane njena ćerka tako zdrava, mnoge mame su počele da uvode slične restriktivne navike u ishrani svojih mališana. Međutim, dijetetičarka dr Rouzmari Stenton upozorava da ne bi trebalo to da rade.

"Uglavnom nije dobra ideja da stavite dete na restriktivnu dijetu, posebno kada za to nema nikakvog validnog razloga", rekla je dr Stenton, te istakla da ju brine to što malena Grejs ne jede žitarice ni mahunarke.

"Izbacivanje ovih namirnica mnogo otežava da se dođe do izbalansirane ishrane".

Ipak, mama Šen brani svoju odluku i kaže da joj nije jasno zašto se ljudima čija deca stalno jedu brzu i nezdravu hranu ne prebacuje na isti način na koji se prebacuje njoj.

"Svako radi ono što smatra najboljim za svoje dete. Ne znam zašto ljudi misle da je lošije pojesti tanjir povrća nego parče hleba, to je bizarno", zaključila je ona.

BONUS VIDEO:

Mama daje deci večeru u tri popodne TikTok/ aims.lc

(Yumama/N. Z.)