Iako mislimo da je kupovina autosedištanešto najjednostavnije, zapravo kada roditelji dublje zađu u zakonske regulative i pravila bezbednosti dece u saobraćaju, shvate da je kupovina autosedišta mnogo više od izbora dezena. Postoje autosedišta raznih proizvođača i tipova, a smatra se da su najbezbednija ona koja prolaze švedski test, odnosno test bezbednosti u sedištu pri frontalnom sudaru koji sprovodi Švedski saobraćajni institut (VTI).

Autosedište mora da ima atest bezbednosti izdat od Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu koja propisuje minimalni standard sigurnosti auto-sedišta regulacijom UN ECE R44/04 (ili R129). Evo koje još 3 stvari treba da znate o autosedištima:

1. Kada kupujete polovno autosedište, važno je da znate da ono nije bilo u sudaru. Smatra se da ovo sedište više nije bezbedno.

2. Autosedište ima rok trajanja. Da biste proverili koji je rok trajanja, ispod sedišta videćete dva kružića, u jednom je napisana godina proizvodnje, u drugom mesec. Preporuka većine proizvođača jeste da se autosedište koristi maksimalno 10 godina, ali to je krajnji rok, treba u obzir uzeti i habanje.

3. Mora da bude deklarisano da se okreće u oba smera. Novorođenčad se uglavnom voze u obrnutom smeru, a kada dete ispuni kilažu, smete zakonski napred da ga okrenete. Međutim, ljudi koji istražuju preporučuju da dete što duže vozite u kontra smeru, navodeći kao razlog to što vrat dečiji okoštava tek oko 5, 6 godine. Ukoliko je dete okrenuto naopako i dođe do sudara, dete ne menja svoj položaj jer ima naslon iza sebe. Ipak, ako dete vozite naopako, treba da znate da je to dozvoljeno samo ako je autosedište deklarisano da podržava sedenje u oba smera, do koliko kg sme da ide u kontra smeru itd. Ako je dete teže od kilaže za koju je autosedište namenjeno, a vozite ga naopako, proizvođač ne garantuje da je dete bezbedno.

BONUS VIDEO:

PRESLATKO! I PORED TOGA ŠTO JE SLABOVID BOKI JE NAJVEĆI JUNAK DECE U VRTIĆIMA U ZAJEČARU! Uz gitaru i pesmu postao neizostavni deo kolektiva Kurir TV


(Yumama/T.A.S.)