Trudnice sa svih strana opsedaju razne reklame za slatku odeću za bebe i bebi opremu, ali šta je od tih stvari zaista potrebno bebi i budućoj mami? Do danas niste ni slutili da takve stvari uopšte postoje u prirodi, ali se već uporno nude da ih kupite, uveravajući vas da ćete bez njih jednostavno biti izgubljeni. Obično ove stvari izgledaju tako slatko da je teško da odolite da ih ne kupite. Ali zapamtite da mnoge od ovih stvari, kupljene u naletu šopingholizma, imaju veoma kratak rok trajanja, jer deca rastu neverovatnom brzinom i vrlo brzo će mnoge od njih uskoro biti beskorisne, a novac bačen.

Evo koje stvari prema iskustvu mama ne morate da kupujete za bebu:

1. Super slatka odeća za bebe
Kako možete da odolite malom plišanom skafanderu i mašni za glavu za vašu buduću princezu? Ili ispred kompleta minijaturne karirane košulje i isto tako minijaturnih farmerki za budućeg kauboja? Ali zapamtite šta novorođenčad obično rade tokom sva 24 sata u danu. Njihove glavne aktivnosti su jelo, spavanje i izbacivanje raznih telesnih tečnosti. I sva ta lepa odeća koju obučete može biti uništena podrigivanjem ili kakom. Pored toga, bebe se veoma teško oblače. Odupiru se na sve moguće načine svakim pokušajima u ovom pravcu, migoljeći se i vrišteći.

Što brže i lakše "spakujete" svoju bebu u bar nešto odeće, to će biti bolje za sve. Odlično rešenje: razni bodiji, bluze koje se spreda zakopčavaju na dugmad, pidžame - jednom rečju, sve ono što ne treba da navlačite preko glave (ovo posebno mrze bebe). Pored toga, verovatno ćete biti preplavljeni odećom za bebe od strane saosećajnih rođaka, prijatelja i kolega. Zato se potrudite i bolje sačuvajte ovaj novac za nešto korisnije.

2. Cipele za bebe
Iako su sve ove cipele, čizme, patike, patofne i sandale jednostavno nepodnošljivo simpatične, morate iskreno priznati da su beskorisne i kupovino. Prvo, bebe ne mogu da hodaju i jednostavno im ne trebaju cipele. Drugo, uprkos svom divnom izgledu, ove besmislene cipele obično nisu baš udobne, a bebe obično ne vole da im se stopala zaglave u njima. Bebe odmah počinju da udaraju nogama i brzo se otarase ove nevolje. I treće, dok bebi zaista budu potrebne normalne cipele, one moraju biti visokog kvaliteta kako bi se stopalo deteta pravilno formiralo. Ali do ovog trenutka, na sreću, on će prerasti male ukrasne cipele koje ste mu iz nekog razloga kupili u naletu emocija.

3. Grejač za vlažne maramice
Ideja koja je vodila kreatore ovog neverovatnog uređaja je sasvim razumljiva i čak vredna saosećanja - kako ne bi izazvala ni najmanju nelagodnost bebi (a brisanje hladnom vlažnom krpom verovatno nije baš prijatno). Međutim, postoji mali problem. Čak i ako odlučite da stočić za previjanje zatrpate grejačem za vlažne maramice, čim izvadite maramicu iz njega i odvratite pažnju bar na pet sekundi... on već gubi svu svoju toplinu.

Umesto da trošite novac na tako visokotehnološki, ali neefikasan način zagrevanja maramice, zapamtite da već imate svoj i potpuno besplatan grejač za ovo - svoj dlan. Samo stisnite maramicu u ruci i nakon istih pet sekundi ona će postati topla.

4. Ukrasna posteljina za krevetac
Sve vrste branika, jastuka, ćebadi itd. - sve ovo, naravno, izgleda lepo i udobno, ali na kraju se ispostavlja da je daleko od bezbednog za bebu. Prema stručnjacima Američke akademije za pedijatriju, sva meka posteljina prisutna u bebinom krevecu nosi visok rizik od gušenja – beba jednostavno može da se uguši ako se uplete u nju. Dakle, sve što bi trebalo da bude u krevecu je dušek prekriven čaršavom sa elastičnom trakom.

5. Pelene za novorođenčad
Obično su takve pelene dizajnirane za težinu deteta do četiri i po kilograma. Dakle, ako ste rodili bebu od četiri kilograma, ona će prerasti ove pelene još u porodilištu. Čak i ako vaša beba ima manju težinu, u prvim mesecima života, pelene prve veličine, koje su dizajnirane za težinu od tri i po do šest kilograma, sasvim će mu odgovarati.

Ako očekujete bebu sa malom porođajnom težinom, kupite malu kutiju pelena za novorođenče i vidite koliko brzo vaša beba prerasta, jer kupovina velike kutije odjednom može ostaviti bez ideje šta da radite sa ostacima, piše deti.mail.ru.

6. Bade mantil sa kapuljačom
Bebe u ovome izgledaju neverovatno slatko, ali u stvarnosti je to potpuno beskorisna stvar. Da ne pominjemo da su ovi ogrtači često previše tanki i slabo upijaju, pokušaj pažljivog uvlačenja mučnih, klizava i hladnih ruku bebe koja vrište u rukave nije lak zadatak. Dok ovo uspe, ništa vas neće zadovoljiti.

Kapuljača je, naravno, korisna stvar koja vam omogućava da bebinu glavu držite toplom nakon kupanja, ali je bolje da koristite ne bade mantil, već debeli peškir za kupanje sa kapuljačom ili običan peškir za odrasle, u koji možete čvrsto i, što je najvažnije, brzo poviti bebinu glavu.

BONUS VIDEO:

Beba prvi put proba sladoled TikTok/funnydudetrending

(Yumama/T.A.S.)