Kada je reč o nehodajućim cipelicama, tu mame i tate manje-više mogu da kupuju šta žele, a jedini uslov je da obuća ne stiska dete. Ruku na srce, ove cipele i nemaju neku drugu svrhu osim estetske, ali kada dete prohoda, to je već sasvim druga situacija.

Neki pedijatri i ortopedi smatraju da nema potrebe da dete nosi cipele sve dok ne prohoda, drugi kažu da su mališanu potrebne cipelice od trenutka kada počne da se oslanja na stopala.

U tom smislu, najbolje je da poslušate savet svog pedijatra što se tiče toga kada je najbolje da kupite prve cipele za svoje dete, a mi vam otkrivamo šta je važno pri njihovom izboru.

Kakve treba da budu prve cipele

Ono što je najvažnije je da ta obuća bude kvalitetna, što nema nikakve veze ni sa brendom ni sa cenom. Većina pedijatara će vam preporučiti da prve cipele budu anatomske, od prirodnog materijala, odnosno kože.

Važno je da peta obuće bude dovoljno čvrsta kako bi fiksirala nogu mališana, a poželjno je i da bude dovoljno duboka da drži zglob noge, barem dok dete malo ne ojača.

Unutrašnjost obuće bi trebalo da bude mekani uložak koji se po potrebi može ukloniti, tako da se u cipele može staviti i anatomski uložak.

Đon obuće bi trebalo da bude fleksibilan i tanak.

Cipele moraju da budu odgovarajuće veličine, odnosno ne treba da kupujete "veće da ih duže nosi", barem ne toliko veće da detetu unutra klizi noga.

Važno je da prilikom kupovine obuće za dete obratite pažnju i na njen oblik – vrh cipela ne bi nikako trebalo da se sužava. Da bi se bebino stopalo pravilno razvijalo, neophodno je da oblik obuće bude takav da dete može slobodno da pomera prste unutra, piše women.ru.

BONUS VIDEO:

Kako da deca duže nose patike TikTok/ ljflommom

(Yumama/N. Z.)