Rođenje bebe je jedan od najradosnijih događaja, a kada idete u goste kod para koji su nedavno postali roditelji glavna dilema je šta da kupite za poklon. Uglavnom se u ovakvim prilikama kupuju igračke i odeća, ali postoji i niz praktičnih stvari koje možete da uzmete u razmatranje.

Glavna stvar pri izboru takvih poklona je uzeti u obzir njihovu funkcionalnost. Na ovoj listi ćete pronaći stvari (za bilo koji budžet - čak i za veoma mali) kao poklon koji će bebi biti potreban tokom prvih nekoliko meseci, a možete dodatno olakšati i novim roditeljima i pomoći im da sačuvaju budžet. Ipak, kada birate poklon, najbolje bi bilo da se konsultujete sa roditeljima kako ne biste kupili ono što već imaju.

Spisak od 25 najpraktičnijih poklona za novorođenče:

 1. Pelene - Pakovanja pelena definitivno neće biti suvišno, tako da ih možete bez rauzmišljanja kuputu kao poklon roditeljima novorođenčeta. Glavna stvar je da izaberete pravu veličinu, pa je najbolje da se konsultujete sa mamom i tatom, kao i da se raspitate koje vrste pelena koriste.
 2. Kozmetika za negu bebe - Krema za bebe, gel za kupanje, šampon za kosu, puder, ulje za masažu, vlažne maramice i drugi higijenski proizvodi.
 3. Hipoalergeni deterdženti za veš - praškovi, deterdženti, omekšivači.
 4. Laža - Možda ne zante da li će beba koristiti lažu, ali mama i tata će svakako izdvojiti sredstva da je kupe.
 5. Platnene pelene - Pelene od tkanine su takođe dobra opcija (muslin je idealan). Oni će dobro doći u prvim mesecima, a kasnije - mogu biti prekrivač u krevecu ili u kolicima tokom šetnje.
 6. Flašica - Izaberite flašu od kvalitetnog materijala od proverenih proizvođača. Za novorođenče je pogodna zapremina od 100 do 200 ml.
 7. Ležaljka - Pogodan uređaj koji se može nositi sa novorođenčetom u bilo koju sobu. To će omogućiti mami ili tati da mirno obavljaju svoj posao bez odlaska daleko od bebe.
 8. Peškir ili bade mantil - Izaberite proizvod od mekih upijajućih materijala - u njega možete potpuno umotati bebu nakon kupanja.
 9. Odeća - Benkice, kape, gaćice, bluze, čizme, čarape i još mnogo toga. Preporučujemo kupovinu odeće u nešto većoj veličini, jer deca veoma brzo rastu i dobijaju na težini.
 10. Ćebe - Važno je da je napravljeno od mekog hipoalergenog materijala. Možete uzeti komplet od dva ćebeta - letnje i zimsko - tako da roditelji mogu da ih koriste i kod kuće i tokom šetnje po hladnom vremenu.
 11. Kolica - Bolje je da sami roditelji izvrše ovu kupovinu - znaju kakva im kolica trebaju. Ali ako ste sigurni da ćete pogoditi sa izborom (ili saznati koji model im odgovara), možete kupiti ovaj sjajan poklon za novorođenče.
 12. Sterilizator za flašicu - Biće korisno majci čije dete se hrani na flašicu. Posebno je relevantno tokom noćnog hranjenja, kada je svaka sekunda važna.
 13. Grejač za flašicu - Takođe će biti korisno u slučaju da treba unapred da ostavite mleko u frižideru. Za više pogodnosti, roditeljima novorođenčeta možete dati prenosivu verziju putnog grejača.
 14. Termos za flašicu za bebe - za šetnje ili putovanja.
 15. Nosiljka, kengur ili marama - Postoji mnogo opcija na tržištu. Pre nego što izaberete takav poklon, konsultujte se sa roditeljima novorođenčeta.
 16. Posteljina za krevetac - Posteljinu je bolje uzeti od prirodnih materijala koji će izdržati više od jednog pranja.
 17. Štitnici za krevetac - Stavljaju se u drvenim krevecima kako bi zaštitili od udaraca.
 18. Vrteška za krevetac - Zabaviće novorođenče dok leži u krevecu ili kada ga mama presvlači.
 19. Toplomer za bebe - Izaberite onaj od proverenog proizvođača koji će pokazivati pravu temperaturu.
 20. Ljuljaška ili njihalica - Pomaže da bezbedno stavite bebu i da vam bude blizu dok obavljate kućne poslove.
 21. Pribor za kupanje - kada, dušek, kapa šitnik za pranje glave, podloga, posud za polivanje...
 22. Sto za presvlačenje bebe - Glavna stvar je da unapred razjasnite da li su ga roditelji već kupili i da li za to ima mesta u sobi.
 23. Auto sedište za bebe - Pogodno za prevoz beba do godinu dana u kolima. Ovo je ozbiljna kupovina, pa je bolje koordinirati izbor modela sa roditeljima.
 24. Igračke - Plišane igračkle, glodalice, mekane zvečke, zvučne igračke, didaktičke igračke...
 25. Torba za roditelje - Kupite praktičnu torbu u kojoj će roditelji moći da nose sve što im je potrebno kada su van kuće sa bebom.

Izvor: Yumama