Nežna, topla, mekog kremastog ukusa, kaša od griza je omiljeni doručak mnoge dece i njihovih roditelja. Većina je u detinjstvu uživala u toplom i hladnom grizu, a magija posebno nastaje kada se doda malo rendane čokoalde ili cimeta.

Griz se može uključiti u ishranu deteta od godinu dana. Sada savremena generacija majki i očeva griz doživljava više kao ukusno, ali "prazno" jelo , dok je ranije bio veoma cenjen i smatran je zdravim proizvodom.

Šta je griz i zašto je koristan?

Griz je fino mleveno zrno pšenice. Njegovi najbliži srodnici su zrna kus-kusa i bulgura, razlikuju se samo po tehnologiji kuvanja.

Jedna od nesumnjivih prednosti griza je da se brzo kuva. Mami će trebati najviše 10-15 minuta da skuva kašu i nahrani nestrpljivu bebu.

Griz se lako apsorbuje u telu, a to je još jedna njegova prednost. Pored toga, visokokalorična kaša (333 kcal) se ispostavlja kao zadovoljavajuće jelo - zalihe energije deteta će trajati dugo vremena.

Osim toga, griz gotovo da nema vlakana, koja iritiraju sluznicu želuca, pa se preporučuje da u jelovnik uključite kašice ako imate problema sa gastrointestinalnim traktom.

Međutim, morate zapamtiti da u ovoj žitarici ima malo vitamina i mikroelemenata, a ako često obradujete sebe i svoje dete kašama, lako možete dobiti višakkilograma. Stoga, ljubitelji griza "neutrališu" kalorijski sadržaj svežim bobicama i voćem.

Kako kuvati kašu od griza bez grudvica: korak po korak recept

Sastojci za dve porcije:

  • 60 ml mleka
  • 4 kašike griza
  • So, šećer, puter - po ukusu.

Priprema:

Šerpu ili posudu sa debelim dnom (emajlirano posuđe će izgoreti) isperite hladnom vodom i sipajte mleko. Stavite na srednju vatru, ali ne dovodite do ključanja. Kada se mleko priprema da proključa, potrebno je da mu dodate žitarice. Kako to učiniti bez stvaranja grudvica? Postoji nekoliko načina.

  1. Iskusne domaćice jednom rukom kašikom ili varjačkom mute ​​vruće mleko u krug, a drugom pažljivo dodaju griz.
  2. Griz možete prvo preliti hladnim mlekom, promešati i ostaviti 10–15 minuta. Zrna će nabubriti, neće se lepiti i u ovom obliku dodajte smešu u vrelo mleko.
  3. Najlakši način: pre nego što sipate žitarice u mleko, pomešajte je sa granuliranim šećerom i solju. Kaša će takođe ispasti homogena.

Sada ostaje samo da se mešavina dovede do ključanja uz stalno mešanje. Po želji u tanjir možete dodati puter i sveže bobice ili voće, ili malo čokolade.

Šta vam je potrebno za savršenu kašu od griza

Da bi jelo bilo ujednačeno u konzistenciji, normalno u debljini i delikatan ukus, morate uzeti u obzir nekoliko tačaka.

Recept za kašu sastoji se od dva glavna sastojka: mleka i žitarica. Umesto kravljeg mleka, možete koristiti biljno mleko ili kuvati žitarice u vodi. Ali ukus će biti blaži. Ostali dodaci (šećer, puter , bobice, orasi, suvo grožđe) - po ukusu.

Što je veći sadržaj masti u mleku, to će kaša biti ukusnija. Ali ova opcija nije pogodna za bebu, treba da kuva sa mlekom ne više od 5-9% masti.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Ovsena kaša sa bundevom TikTok/kkshevchenko