Prema novom istraživanju, svakodnevno konzumiranje male količine čokolade smanjuje rizik od nastanka preeklampsije i doprinosi zdravlju ukardiovaskularnog sistema bebe.

Komadić čokolade dnevno može smanjiti rizik za nastanak preeklampsije, potencijalno smrtonosnog stanja kada trudnicama naglo skoči krvni pritisak.

"Otkrili smo da konzumiranje malih količina tamne čokolade, nezavisno od toga da li sadrži visok ili nizak nivo flavonola, od prvog tromesečja trudnoće, može dovesti do poboljšanja funkcije posteljice", navedeno je u najnovijem istraživanju.

Prirodno se flavonol u velikim količinama nalaze u neprerađenom kakau.

Međutim, onog trenutka kada se sirov kako preradi ili pretvori u neku finu čokoladu gubi se velika količina flavonola. Zato je ovo istraživanje pokušalo otkriti i je li važan nivo flavonola u čokoladi.

Ipak ne preterivati!

U istraživanju su učestvovale trudnice od 11. do 14. nedelje trudnoće i koje su nosile jedno dete. Morale su jesti 30 grama čokolade dnevno kroz razdoblje od 12 nedelja. Pola trudnica jelo je čokoladu sa visokim procentom flavonola, a druga polovina je dobila čokoladu sa niskim. Bez obzira na to kakvu su čokoladu konzumirale, imale su isti rizik za nastanak preeklampsije i visokog krvnog pritiska kao i izmerenu istu težinu posteljice. Međutim, otkriveno je da je konzumacija malih količina čokolade, nezavisno od prisustva flavonola, dovela do poboljšanja u krvnoj cirkulaciji.

Stručnjaci su zaključili da očito u čokoladi ima nešto više od samih flavonola, što dobro utiče na trudnoću, ali su naglasili da konzumiranje čokolade u trudnoći mora biti umerena.

Trudnice u istraživanju su jele samo 30 grama čokolade, što je samo nekoliko komadića. Ako preteraju u unosu čokolade, trudnice mogu dobiti više kilograma nego što je preporučljivo.

Trudnicama se ipak savetuju da se posvete drugoj hrani koja pomaže zdravom razvoju i rastu deteta, kao što su namirnice bogate folnom kiselinom, kalcijumom, belančevinama i gvožđem.

(Yumama)