Svi znamo da je voda ključna za opšte zdravlje svakog čoveka, ali i veoma važna za zdravlje dece. Ona sprečava dehidrataciju i izbacuje toksine iz tela, a može biti i izuzetno važna za oralno zdravlje i razvoj zuba vaših mališana.

Međutim, roditelji sve češće posežu za flaširanom vodom za decu, smatrajući da je ona zdravija od vode sa slavine. A da li je to tako? Ne! Ukoliko imate ispravnu vodu za piće na slavini, slobodno je koristite jer ona sadrži fluor koji flaširana voda ne sadrži.

Fluorid je prirodni element u izvorima vode. To znači da kada vaše dete pije vodu iz česme, ono u svoj organizam unosi i fluor, koji ima dokazanu korist za oralno zdravlje. Istraživanja su pokazala da konzumiranje vode sa fluorom može da smanji rizik od karijesa za 25 odsto.

Fluorid štiti zube tako što:

  • Sprečava karijes tako što površinu zuba zaštiti od hrane i šećera.
  • Ulazi u sastav zuba, čineći ih jačim i otpornijim na karijes.
  • Obnavlja oslabljen zubni gleđ, što zauzvrat pomaže da se spreče rane faze karijesa.
  • Sprečava kiselinu koju proizvode bakterije plaka i omekšavaju zubnu gleđ.

Međutim, pored korišćenja vode sa slavine važno je i da decu naučimo osnovama oralne higijene. Ništa ne može da zameni zdravu rutinu oralne higijene koja uključuje redovno pranje zuba.

Devojčica pije vodu
Shutterstock Devojčica pije vodu

Oprez za decu ispod 6 meseci

Novorođenčedu fluor treba kada napuni 6 meseci, a voda za piće im ranije nije ni potrebna. Voda za pravljenje adaptiranog mleka mora da bude prokuvana, kako nalaže i uputstvo za pripremu hrane, ili koristite posebnu vodu koja je napravljena baš za bebe i za pripremu njihovog mleka.

(Yumama)