Mnogi roditelji koriste kuvalo za vodu kao pomoć u pripremi adaptiranog mleka, ali nesvesno prave i grešku koja može da ugrozi zdravlje njihove dece. Većina ljudi ostatak prokuvane vode ostave u kuvalu, pa je ponovo kasnije zagreju, što nikako ne treba da radite. Višak vode koji ostane posle kuvanja treba izliti i uvek sipati novu vodu.

Sastav vode menja se kada prokuva, pa ponovno ključanje vode može biti izuzetno opasno. Para proizvedena kuvanjem se sastoji od isparljivih jedinjenja koja se pretvaraju u gasove i isparavaju. Kada se prokuva, voda gubi štetne materije, ali ako se prokuva drugi put, onda će nestati sve ono dobro što je u njoj ostalo. Ako ostavite vodu da ključa predugo ili je ponovo prokuvate, njeni hemijski sastojci se menjaju, a zdravi minerali postaju štetni.

Evo šta se dešava u vodi ako odlučite da je prokuvate više puta:

Arsen

Ako konzumirate prokuvanu vodu, vremenom se možete suočiti sa trovanjem arsenom, što može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, kao što su rak, srčana oboljenja, neurološki problemi, pa čak i neplodnost.

Nitrati

Nitrati se nalaze u zemljištu, vazduhu, vodi i mnogim stvarima u životnoj sredini. Ali kada su izloženi visokoj temperaturi, to može biti opasno – pod takvim okolnostima postaju kancerogeni i povezuju se sa raznim vrstama raka.

Voda, adaptirano mleko, flašica
Shutterstock Priprema adaptiranog mleka

Fluor

Ako uzimate previše fluora, možete doživeti neurološke probleme. Deca koja imaju previše fluora mogu patiti od kognitivne retardacije.

(Yumama)