Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VODA ZA PRIPREMU ADAPTIRANOG MLEKA: Pedijatar otkrio o čemu treba voditi računa, ali i kako je najbezbednije prokuvati

Saveti pedijatra za izbor vode sa kojom se priprema adaptirano mleko.

 Mleko, beba Izvor: Shutterstock

Roditelji koji svoje bebe hrane adaptiranim mlekom, često se zapitaju koja voda je najbolja za pripremu mleka. Na raspolaganju imamo vodu iz slavine, hlorisanu i flaširanu vodu, a postoje različite činjenice o kojima treba razmisliti kada je zbor vode za pripremu adaptiranog mleka u pitanju.

Možda će vas zanimati

Voda iz slavine

Pedijatar Taj Vinters kaže da je preporuka da se voda sa slavine prokuva, i da se ostavi da bar minut ključa. Kada se ključanje završi vodu treba poklopiti i ostaviti da se prohladi. Ovoga se treba pridržavati u prva tri meseca, ili ako je dojenče rođeno prevremeno.

"Savetovala bih roditeljima samo da provere da li je voda sa slavine ispravna", dodala je i istakla da je voda sa slavine obično kvalitetna i da se sa sigurnošću može koristiti za pravljenje formule.

 Beba, voda, flašica Izvor: Shutterstock

Hlorisana voda

Za pripremu adaptiranog mleka može se koristiti i hlorisana voda, ali je lekari ne preporučuju kod svakog hranjenja kako beba ne bi unela previše hlora u organizam. Previše hlora može dovesti do promene na kostima novorođenčeta.

Adaptirano mleko sadrži sav hlor koji je potreban vašoj bebi, tako da korišćenje vode koja sadrži dodatni hlor povećava rizik od promena na zubima kada izbiju.

Flaširana voda

Gotova svaka vrsta flaširane vode može sa sigurnošću da se koristi za pripremu formule. To uključuje pročišćenu, destilovanu ili demineralizovanu vodi. Korišćenjem flaširane vode znate da je sigurna za piće, a njena prednost je što ne sadrži dodatni hlor.

Prilikom odabira flaširane vode, važno je da znate i da li je obogaćena elektrolitima ili hlorom, jer to može dovesti do njihove prekomerne količine u telu bebe.

Flaširanu vodu za piće uvek treba prokuvati pre upotrebe, slično kao voda iz slavine, dok se destilovana ili pročišćena voda mogu koristiti bez kuvanja.

 Flašica, beba, mleko Izvor: Shutterstock

Savet pedijatra

Ono što treba da zapamtite jeste da bebe mlađe od 6 meseci nemaju potrebe za dodatnom vodom jer njeno korišćenje zapravo može dovesti do neravnoteže elektrolita i potencijalnog oštećenja mozga. Dojenčad dobijaju dovoljno vode iz svoje formule ili majčinog mleka.

Kada izlazite iz kuće, možete unapred pripremiti adaptirano mleko. Van frižidera ono može da se čuva do dva sata nakon pripreme!

Roditelji bi trebalo da budu oprezni pri izboru vode za bebe mlađe od 3 meseca, nedonoščad ili bebe sa oslabljenim imunološkim sistemom, jer su pod većim rizikom od bakterijske infekcije iz nečiste vode.

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica