Voda je veoma važna za rast i razvoj vašeg mališana, zato roditelji treba da od malih nogu svoju decu navikavaju da piju vodu. Dete između 1 i 3 godine treba dnevno da popije oko litar vode, starija i više. Treba da vodite računa da unos tečnosti bude ravnomerno raspoređeno tokom celog dana, a ne čekati da dete oseti žeđ i naglo popije vodu. Roditelji o hidrataciji mnogo više paze tokom leta, jer je tada žeđ veća i izraženija, međutim zima i hladno vreme mogu da budu posebno opasni, jer žeđ toliko nije izražena zbog čega se unosi mnogo manje tečnosti.

Takođe, ako je vaše dete veoma fizički aktivno, možda će mu trebati više vode da bi njegovo telo bilo hidrirano. Isto važi i za malu decu koja su bolesna, ukoliko manje unose tečnosti stanje može da se pogorša, posebno ako su prehlađeni, imaju grip ili dijareju. Štaviše, tečnost pomaže da se otpusti sluz u nosu i bronhijama. Ali ne preterujte sa davanjem vode.

Ukoliko samo dete još nema razvijen osećaj optimalnog unosa vode, ovo su sigurni znaci koje treba da pratite da bi ste znali da li dnevno pije dovoljno tečnosti:

Beba, voda, flašica
Shutterstock Beba pije vodu

Redovna stolica i boja urina

Mališan koji pije adekvatnu količinu vode može mokriti pet do šest puta dnevno. Međutim, ako vaše dete ne pije dovoljno vode, možda neće često mokriti, a primetićete i da mu se boja urina menja od bledo žute do tamno žute. Vaše dete takođe može da doživi probleme sa stolicom i da dobije zatvor. Tamniji urin i teže pražnjenje creva ukazuju na to da vaše dete ne pije dovoljno vode.

Raspoloženje

Voda je osnovni uslov za pravilno funkcionisanje svih delova našeg tela. U nedostatku vode, vaše dete može izgledati umorno i sa manjkom energije. Takođe možete primetiti promenu u njegovom obrascu spavanja i može izgledati da je pospanije i sporije. Nedostatak vode može učiniti i vašu bebu razdražljivom i nervoznom.

Fizički izgled

Neadekvatan unos vode može da utiče i na fizički izgleda vašeg mališana. Zdravo dete ima sjajnu kožu i svetle oči. S druge strane, malo dete koje ne pije dovoljno vode može imati suvu i perutavu kožu. Usta mu mogu izgledati isušena i suva, a može ukoliko plače da ima minimalno ili ni malo suza.

(Yumama)