Mlečni zubi su primarni zubi koji počinju da izbijaju otprilike oko šest meseci starosti. Manje su veličine i beli su, a sa oko tri godine detetu izbiju svi mlečni zubi, što je 20 malih biserčića. U periodu od 5. godine možete očekivati da detetu počnu da ispadaju zubići.

Mlečni zubi su značajniji nego što možete da zamislite. Osim što rezervišu prostor za buduće stalne zube, oni utiču i na zdravlje stalnih zuba. Karijes u mlečnim zubima može povećati rizik od karijesa i u stalnim zubima. Oni takođe daju izgled licu i pomažu u razvoju govora kod dece. Ako su mlečni zubi zdravi, oni će pomoći bebi da pravilno žvaće hranu tako da telo efikasno apsorbuje ishranu.

Mnogi roditelji veruju da, pošto mlečni zubi kraće traju i svakako ispadaju, ne zahtevaju puno pažnje i nege. Ono što je istina je da mlečnim zubima zaista treba posebna pažnja, a nemar može da ima više posledica nego što ste očekivali.

Šta ako dete ne pere mlečne zube svaki dan?

Mnoga deca počnu da peru zube veoma kasno ili ih ne peru redovno i ne koriste pravu tehniku. Bez obzira na razlog, pošto mlečni zubi imaju tanju gleđ od stalnih zuba, oni su skloniji karijesu. Karijes između mlečnih zuba takođe se širi brže, a može doći i do stalnih zuba ispod. Deca koja ne peru redovno zube podložni su čestim bolovima u zubima zbog karijesa, ne mogu pravilno da žvaću hranu, imaju loš zadah, pa čak mogu da imaju i poteškoće u izgovoru.

Pranje zuba, dete, zubi
Shutterstock Dete pere zube

Kako da nateram dete da svakodnevno pere zube?

  • Deci je potrebno ohrabrenje da steknu naviku da svakodnevno peru zube. Roditelj je najbolji primer deci, pa je odlično rešenje da pred njima dva puta dnevno perete zube, a oni će na kraju slediti vaš primer.
  • Neophodno je i da pratite proceduru tokom pranja zuba. Dajte detetu primer kako se pravilno peru zubi, da nauči kako da pokrije sve oblasti, uključujući prednje, zadnje ali i jezik.
  • Napravite zabavu od pranja zuba. Možete izabrati neku detetovu omiljenu muziku i napraviti od nje pesmu o pranju zuba. Svaka ideja koju dobijete je odlična, ako se ispuni cilj, tačnije ako dete stekne naviku da pere zube.
  • Podsticaj dobro funkcioniše kod dece, pa kada počne samostalno da pere zube možete ga nagraditi, ali nemojte da dozvolite da vam nagrada bude jedini razlog zbog kog vaše dete pere zube.

(Yumama)