Vreme novogodišnjih i božićnih praznika je prava radost za sve porodice koje se trude da svojoj deci organizuju male spektakle kako bi uživali u ovom danu. Mnogi za te praznične dane puštaju vatromet, bacaju petarde i koriste druge prazničn 'alate' ali da li ste se zapitali kako je roditeljima koji u kućama imaju decu sa autizmom?

Pored toga što znamo da sva ova pirotehnička sredstva mogu da budu izuzetno opasna za svako dete i da roditelji treba da budu veoma pažljivi, svako treba da razmisli i o tome da možda u svom okruženju ima neko autistično dete.

Za decu sa autizmom, iznenadni i jaki zvukovi su veoma uznemirujući.Ono može da pokaže nelagodu tako što će da prekriva uši, da pokazuje strah i paniku jer ova deca iznenadne zvuke posmatraju kao napad na njih.

Grupa naučnika u Francuskoj otkrila je da deca sa autizmom zvuk percipiraju drugačije od ostalih, tačnije da oni zvukove čuju mnogo glasnije od drugih ljudi. Zbog toga, svaka osoba treba da ima na umu da stvaranje velike buke u novogodišnjoj noći koja nekima pričinjava zabavu i radost, deci sa autizmom ostavlja teške traume.

Devojčica spustila glavu na ruke
Shutterstock 

Ako vam sve ovo nije dovoljno da još jednom razmislite o tome da li ćete pirotehnička sredstva koristiti za novogodišnju noć, pogledajte snimak devojčice sa autizmom koja se uplašila od zvuka vatrometra.

Upozoravamo, video snimak je pomalo uznemirujući.

(Yumama)