Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DETE JE UVEK GLADNO, NE IZLAZIM IZ KUHINJE: Ako ovo nisu razlozi njegovog velikog apetita, potražite savet pedijatra

Neka deca previše jedu, a ovo mogu biti bezazleni razlozi.

 Dete, čips, nezdrava hrana Izvor: Shutterstock

Iako se roditelji često brinu da li njihova deca dovoljno jedu, ima i onih koji se brinu zašto su njihova deca stalno gladna. Ove majke osećaju da su po ceo dan zarobljene u kuhinji, spremajući hranu za svoje mališane.

Ukoliko se javi velika promena u detetovom apetitu, bilo da se smanji ili poveća naglo, treba se javiti pedijatru kako biste bili sigurni da li je sve u redu. Pod pretpostavkom da je sve u redu, postoji nekoliko uobičajenih "krivaca" za glad kod tvog deteta.

Možda će vas zanimati

1. Obroci i užine nisu dovoljno site

Mnoga uobičajena dečija hrana poput granola, grickalica sa voćem ili krekera, imaju puno kalorija ali nisu baš zadovoljavajuće. Isto važi i za hranu koja je puno rafinisanog brašna, poput belog hleba i peciva. To znači da čak iako ih pojede, tvoje dete vrlo brzo može osetiti glad.

Šta učiniti?

Treba biratiobroke od celog zrna žitarica jer su oni bogati vlaknima i proteinima. Pored toga, birati voće i povrće, ali i pažljivo razmotriti kakve grickalice dajete detetu. U redu je ponekad pojesti hranu sa praznim kalorijama, poput pereca ili krekera, ali ostali obroci u danu bi trebali biti puni hranljivih stvari.

 Važno je deci poslužiti zdrav obrok
Važno je deci poslužiti zdrav obrok
Izvor: Shutterstock

2. Raste

Apetit kod dece menja se iz godine u godinu, pa čak i iz dana u dan. Kad deca počnu da rastu, porašće i njihov apetit, što može izgledati neobično. Tada im je i teško udovoljiti u izboru jela, i to je potpuno normalno.

Šta učiniti?

Obezbedi zdrave, jednostavne opcije poput sira, maslaca, avokada i žitarica sa celim zrnom, tako da gladna deca posežu za zdravim i hranljivim namirnicama, a ne za čipsom i slatkišima.

3. Jede iz dosade

Neka deca jedu jer im je dosadno, jer su zabrinuti, nervozni ili uzbuđeni. Emotivno prejedanje nije rezervisano samo za odrasle.

"Ponekad detetovo 'gladan sam' znači da mu je dosadno, da je uzrujan ili jednostavno želi da jede", kaže autorka knjige koja se bavi dečijom ishranom.

Šta učiniti?

Razgovarajte sa svojom decom o gladi, sitosti i tome da je važno da slušaju svoj stomak. Ako se ispostavi da dete zapravo nije jako gladno, možeš razgovarati sa njim o tome šta zaista oseća, i pokušati da mu pomogneš. U ovome vam mogu pomoći i planirani obroci, da dete zna kada može očekivati hranu.

 Devojčica jede
Devojčica jede
Izvor: Shutterstock

4. Žedno je

Nije retko da potrebu za vodom zamenjuju hranom. Deca se mogu toliko okupirati igrom da zaborave da treba da piju vodu.

Šta učiniti?

Objasnite svom detetu da ponekad i žeđ može da se oseti kao glad. Ako su zaista gladni, poslužite im zdravu užinu, ali prvo proverite da nije žedno.

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica