Ne postoji trik kojim ćemo se izboriti protiv bolesti, ali jači imunitet može veoma doprineti tome. Ishrana tu igra veoma važnu ulogu, a ključni su vitamini A, C, D, gvožđe, cink i selen.

Osnovu imuniteta čine zdrave namirnice, dobra hidratacija, dovoljno sna, manje stresa i fizička aktivnost. Pored tri glavna obroka u danu, užive između njih su veoma korisne po zdravlje mališana. Kada već vole da grickaju nešto između obroka, neka to budu užine koje podstiču njihov imunitet.

Izdvajamo nekoliko užina koje možete dati detetu, a koje su odlične za imunitet.

1. Bundevino seme

Bundevino seme je bogato cinkom, mineralom odgovornim za imunitet, ali i zaštitu od virusa. Deca ovo obožavaju da grickaju, što će vam olakšati izbog užine.

2. Voćna salata

Voće i povrće kao užina su odličan izbor, a imaju mnogo brojne prednosti. Donose pregršt vitamina koji jačaju detetov organizam.

3. Kefir

Kefir je bogat probioticima, a oni su odgovorni za pravilan rad digestivnog sistema. Ovo je za imunitet veoma važno. Ukoliko ga obogatite svežim voćem, dobijate ukusnu užinu odličnu za imunitet.

4. Tuna salata

Tuna sadrži vitamin D, koji je odgovoran za jak imunitet. Manjak ovog vitamina imaju mnoga deca, pa su samim tim dosta sklonija virusima. Možete napraviti tuna salatu sa paprikama, zelenom salatom i semenkama. Ovo, zapravo, može biti i hranljiva večera, ukoliko joj dodate još malo povrća.

5. Avokado tost

Integralni tost sa avokadom donosi detetu vitamin C i cink, a oni su odlični za jačanje imuniteta. Njega možete detetu dati kao užinu, a uz pileća prsa i sir, može biti vrlo hranljiv i kvalitetan doručak.

izvor: yumama