Deca većinu kalorija dobijaju od visokoprerađene hrane, u poslednje vreme još više nego inače, ističe nova studija.

Naučnici kažu da visokoprerađena hrana ozbiljno može naštetiti zdravlju.

Prema podacima o 30 000 dece uzrasta od 2 do 17 godina, količina kalorija koje potiču od visokoprerađene hrane porasla je za 67 procenata. Količina hrane koja nije prerađena ili je pak malo prerađenja je znatno smanjena.

Šta je visokoprerađena hrana?

Termin prerađena odnosi se na promenu originalnog stanja hrane. Pravljenje brašna od pšenice i zaleđavanje voća takođe spada u neku vrstu prerade.

Važno je imati na umu u kojoj meri je prerađena hrana. Zato su naučnici razvili sistem pod nazivom NOVA, putem kog su klasifikovali hranu prema nivou prerade.

Na jednom kraju spiska nalazi se hrana koja nije prerađena uopšte ili je nivo prerade minimalan. Tu spadaju žitarice celog zrna, sveže voće, jaja, riba i druge namirnice koje su u originalnom obliku.

Na suprotnom kraju nalaze se visokoprerađene namirnice. Tu obično spada hrana koja je veoma promenjena i kojoj su dodati razni zaslađivači, emilgatori i druge supstance. To su sokovi, krofne, slatkiši, zaleđena pica, čips, keksići, brza hrana, žitarice iz kutije kojim su obično dodati šećeri, boje i ukusi.

Deca baš ove namirnice sve više i češće jedu.

Šta je problem sa visokoprerađenom hranom?

Ova vrsta ishrane dece, ali i odraslih, zapravo je vrlo siromašna. Ona je u bliskoj vezi sa gojaznošću, visokim krvnim pritiskom i insulinskom rezistencijom. Često se tome pridružuju i bolesti srca, pa čak i neke vrste raka.

Postoji nekoliko razloga za to. Prvo, visokoprerađena hrana ima nizak nivo potrebnih nutrijenata, poput vlakana, vitamina, minerala, a imaju veliki procenat šećera, natrijuma i transmasti. Zato deca koja jedu previše ovakve hrane ne dobijaju potrebne nutrijente, a imaju višak loših. To dovodi do zdravstvenih problema, kao što su visok pritisak i holesterol.

Neka istraživanja su pokazala da razni aditivi, zaslađivači i stabilizatori mogu dovesti do problema sa crevnim bakterijama, pa čak i do nekih zapaljenja.

Šta raditi po pitanju visokoprerađene hrane?

Ovakva hrana se može naći baš svuda i zaista ima lep ukus. Poenta visoke prerade i jeste da se ukusi pojačaju. Ova hrana je, takođe, vrlo lepo upakovana kako bi privukla decu.

Mnogi stručnjaci savetuju da se smanji upotreba ovakve vrste hrane. Svi smo svesni da je nemoguće izbegavati je u potpunosti. Ipak, možemo učiniti nekoliko stvari da poboljšamo zdravlje dece:

- Kuvajte češće. Istraživanja su pokazala da porodice koje više kuvaju kod kuće jedu mnogo manju količinu visokoprerađene hrane.

- Čitajte sastav proizvoda. Manje prerađena hrana ima u spisku sastojaka mnogo manje boja, ukusa i slično. Obratite pažnju.

- Ograničite se. Nije problem ukoliko se nekada častite smrznutom picom, sladoledom, kolačićima. Ipak, neka vam neprerađena hrana bude glavni deo ishrane.

- Stavite akcenat na povrće i voće. Ove namirnice nudite deci češće, pa ona tako neće imati potrebu da jedu nešto neprerađeno ili loše.