Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdrav doručak za dečju energiju

Dobro izbalansiran, doručak obezbeđuje hranljive sastojke koji omogućavaju deci da budu aktivna tokom dana.

Doručak je najvažniji dnevni obrok, naročito značajan za decu u razvoju.

Važnost doručka

Telo koristi glukozu ili šećer iz krvi za energiju, a višak glukoze se skladišti u jetri kao glikogen, koji može da se otpusti u cirkulaciju ukoliko je potrebno. Doručak omogućava da se popune "moždani nivoi", što je od naročite važnosti - jer mozak nema sopstvene rezerve glukoze, pa zato njen nivo u krvi mora da bude stalan.

Ideje za doručak- tost od integralnog hleba, cerealije, jaja - obezbeđuju energiju koja je telu potrebna ujutru- kajgana sa povrćem i sirom- tvrdo kuvano jaje, hleb i sok- žitarice sa mlekom i voćka- tost sa sirom i đus ili voćka- sendvič, mleko i voćka- ostatak pice ili pite od večere- francuski tost- pogačica sa sirom, jogurt- sok i banana, jogurt - bolje išta nego ništa (deca koja uzimaju mleko i mlečne proizvode za doručak, imaju adekvatnu nadoknadu kalcijuma)

Osim što snabdeva telo važnim hranljivim materijama, doručak doprinosi i boljoj pažnji. Uočeno je da su deca koja za taj obrok uzimaju kalcijumom bogatu hranu - mirnija i bolje uče.

Doručak obezbeđuje energiju za jutarnju aktivnost, potpomaže održavanje optimalne telesne težine, smanjuje potrebu za grickalicama i preteranim unosom hrane za ručak, čini da se dete dobro oseća. Takođe utiče na uspostavljanje dobrih nutritivnih navika rano u detinjstvu, i pomaže deci da ih održe i kasnije u životu.

Izostavljanje doručka

Kod dece koja izostavljaju doručak, često se javlja jutarnji bol u trbuhu. To je obično bol gladi. Ukoliko se preskoči jutarnji obrok, smanjuju se rezerve glikogena u jetri, što za posledicu ima veoma malu količinu energije na raspolaganju. Takva deca uglavnom imaju slabiju koncentraciju, umorna su i pospana. Često se dešava da izgubljene nutrijente ne nadoknade kasnijim obrocima, tokom dana.

Izbegavanje doručka ili neizbalansiran doručak može da rezultira neadekvatnom ishranom, uz moguće posledice:

* Deca su nervozna, iritabilna, umorna.

* Trećina dece koja ne doručkuje, ne unese dnevnu potrebnu količinu proteina, a 75 odsto ne unese preporučenu količinu kalcijuma.

* Manjak kalorija lišava mozak «pogonskog goriva». Deca ne mogu da se na pravi način igraju i učestvuju u socijalnim aktivnostima.

* Loše ishranjeno telo ne može da se bori protiv bolesti i infekcija.  

* Neadekvatna ishrana vodi u gojaznost.

* Mališani koji izbegavaju doručak - imaju lošije nutritivne navike tokom ostalog dela dana: uzimaju više kalorija i skloni su uzimanju grickalica i nezdrave hrane.

Povezane vesti

Mlečna grupa namirnica

U ranom detinjstvu, deca imaju povećane potrebe za kalcijumom iz mlečnih proizvoda, da bi se potpomogla vrlo intenzivna izgradnja i razvoj koštanog sistema. Od pet grupa hrane, mlečna grupa je ključna za rast deteta. Međutim, dokazano je da mnoga deca ne uzimaju najmanje dva serviranja mlečnih proizvoda dnevno.

Predlog doručka za malo dete - parče pite sa sirom- šolja jogurtaili- čaša đusa- parče hleba- 30 g mekog sira- tanak šnit slanineili- parče integralnog hleba - kuvano jaje isečeno na kolutiće- 30 g mekog sira- mandarina         ili- đus od narandže- jedno prženo jaje- parče hleba ili kifla- šolja mleka - 30 g siraili - tost sa šnitom kuvane slanine, listom tost sira i parčetom paradajza- šolja jogurta        ili- šolja mleka- trećina šolje žitarica- jedna banana  - kašičica butera- parče hleba          ili- sok od narandže- prženo jaje- parče hleba - šolja mleka - 30 g sira

Deci uzrasta od jedne do tri godine, potrebno je 500 miligrama kalcijuma dnevno, a od četiri do šest godina - 800 miligrama na dan. Jedno serviranje mlečne grupe se bazira na količini kalcijuma u jednoj šolji mleka.                 

Integralne žitarice, voće i voćni sok i mlečni proizvodi čine ukusan i hranljiv obrok. Dobar jutarnji obrok obezbeđuje proteine, ugljene hidrate, malo masti i vitamin C. Kada svom detetu dajete žitarice, vodite računa da na pakovanju piše da su od celog zrna, da imaju dva grama vlakana po serviranju, ne više odtrigrama masti po serviranju, i ne više od 250 miligrama soli po serviranju.

Jedno serviranje mlečnih proizvoda čini:

- šolja mleka

- 30 g sira

- pola šolje mekog sira

- šolja jogurta

- pola šolje pudinga

Nedostatak vremena je najčešći razlog za propuštanje doručka. Međutim, ima mnogo lakih i brzih načina da se on pripremi i pojede.

Opšte preporuke

* Budite uzor svom detetu. Doručkujte. Jedan od najboljih načina da pomognete detetu da izgradi dobre navike, jeste da pokažete svoje dobre navike.

* Za dete u drugoj godini, koje jede za stolom, doručak predstavlja iskustvo učenja. Dete tog uzrasta ima uspostavljenu koordinaciju oči-ruka i zainteresovano je za nove ukuse i teksture. Ipak, budite oprezni sa hranom koja može da dovede do zadavljivanja. Nastavite sa davanjem žitarica na koje se dete naviklo još u prvoj godini života. Dvogodišnje dete voli "odvojenu" hranu, pa servirajte male količine u različitim tanjirićima.

* Najbolji način da se podstakne dečji apetit jeste porodični doručak (ili obedovanje većine članova porodice). Lakše se jede ako nema navaljivanja.

* Ponudite hranu u kojoj uživa cela porodica - čak i ono što ne mora da bude tipično za doručak.

* Pripremite delimično hranu prethodne večeri (skuvajte jaja, na primer).

* Ranije lezite, da biste ranije ustali.

* Ponudite detetu dve mogućnosti, to će mu pomoći da samo kontroliše svoje sklonosti ka određenim vrstama hrane.

* Svaki doručak je bolji od nikakvog, ali se ipak potrudite da to ne budu samo krofne ili slatke kifle. One su pune kalorija, šećera i masti, i ne sadrže nutrijente koji su zaista potrebni deci.

* Mnoga deca ne mogu da jedu neposredno po buđenju, jer se njihov želudac "budi" posle ostalih delova tela. Ustajanje deset minuta ranije će učiniti da se probudi apetit. Ukoliko deca ne vole uobičajene namirnice za doručak, ponudite nešto što je ostalo od večere.  

Prim. dr Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica