Konzumiranje paste je dobar način da se unesu potrebni nutrijenti (kalcijum, magnezijum, gvožđe, bakar, cink, kao i vitamini A, C, E). Kada se kombinuje sa ribom, npr. lososom, pasta je dobar izvor omega tri masnih kiselina.
Pasta je hrana bogata ugljenim hidratima (složenim), a siromašna mastima i solju (pola šolje kuvane paste ima oko 100 kilokalorija). Složeni ugljeni hidrati se duže vare, a to znači da duže održavaju sitost. Takođe, sporije odaju energiju, obezbeđujući je za naredne sate. Integralna pasta je bogata vlaknima koja snižavaju holesterol i regulišu rad creva.
Inače, pasta je napravljena od takozvanog semolina brašna, nastalog mlevenjem posebne vrste durum pšenice. Postoje dva tipa paste: sa jajima - taljatele, fetučine... i pasta bez jaja - napravljena od brašna, vode i malo soli, uglavnom obogaćena gvožđem i vitaminima B kompleksa. Može da bude i integralna, od celog zrna, a u tom slučaju sadrži više vlakana. Razni ukusi i boje se postižu dodatkom pirea od povrća.
Oblici u kojima se pasta proizvodi su brojni:
* kaneloni - cevasti, dugi četiri centimetra
* ditalini - sitni oblici
* farfale - mali, leptirasti
* makaroni - okrugli
* ravioli i tortelini - raznih oblika, šuplji, punjeni raznim sadržajem...
* vermiceli (špageti) - vrpčasti, dugi
* lazanja - pljosnati, pločasti
Koji oblik će se konzumirati, zavisi od ukusa. Špageti, špagetini, farfale - dobro idu uz ređe sosove. Tortelini, ravioli, lazanje - idu uz gušće sosove, a dobri su i kada su zapečeni.
Pasta se jede uz dodatak povrća, ribe, živinskog i drugog mesa, začinjena maslinovim uljem, paradajz sosom... Trideset grama paste u kombinaciji sa ovim dodacima predstavlja kvalitetno jelo (veoma "sito"), koje se može dati detetu za ručak ili večeru. Pasta koja ne sadrži jaja može da se uvede u ishranu dece posle navršenih osam meseci.
RECEPTI
Prolećna pasta
Potrebno je:
- 100 g paste
- pola glavice crnog luka
- zreo paradajz
- 50 g tikvica
- 50 g šargarepe
- 40 g narendanog sira
Priprema:
Pastu skuvati, ocediti. Na malo ulja izdinstati sitno iseckan crni luk, dodati šargarepu i tikvice, pa dinstati zajedno 10 minuta. Dodati isečen paradajz, sve zajedno prokuvati još 10 minuta. U to sipati oceđenu pastu, promešati i skinuti sa vatre. Posuti narendanim sirom.
Pasta sa mesom i šampinjonima
Potrebno je:
- pola šolje isitnjenog junećeg ili jagnjećeg mesa
- 50 g seckanih šampinjona
- mala tikvica, očišćena i isitnjena
- paradajz, oljušten i isitnjen
- pola male glavice crnog luka
Priprema:
Izdinstati luk, dodati meso. Kad omekša, dodati povrće. Za to vreme skuvati pastu, ocediti. Pomešati sa mesom i povrćem.
Pasta Bologneze (Špageti Bolonjeze)
Potrebno je:
- 150 g mlevenog junećeg mesa
- očišćen paradajz
- dve kašike rendane šargarepe
- kašika seckanog celera
- kašičica sitno seckanog crnog luka
- kašika paradajz pirea
- kašičica maslinovog ulja
- 30 g špageta
Priprema:
Izdinstati luk i meso. Dodati celer i šargarepu, pa dinstati 15 minuta. Zatim dodati paradajz i paradajz pire, prokuvati još 15 minuta. U međuvremenu skuvati špagete (10 minuta) i ocediti ih. Sos izblendirati i preliti preko špageta.
Makaroni u bešamel sosu sa sirom
Potrebno je:
- šolja kratkih makarona
- šolja mleka
- 50 g rendanog sira
- kašičica parmezana
- kašičica butera
- kašika brašna
Način pripremanja:
Skuvati makarone prema uputstvu sa pakovanja. Ocediti i sipati u vatrostalnu činiju. Rastopiti buter, dodati brašno i mešati pola minuta, pa dodati mleko i prokuvati nekoliko minuta da bi se dobio sos. Dodati rendani sir i parmezan, pomešati i staviti u prethodno zagrejanu rernu. Zapeći dok ne dobije zlatastu boju.
Prim. dr med Jasminka Komnenović, pedijatar - nutricionista
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna