Postporođajni oporavak je period koji nije lak za ženu, a dodatno mogu da ga otežaju stanja poput postporođajne depresije ili postporođajne psihoze. Dok se o postporođajnoj depresiji dosta priča, o psihozi se govori daleko manje.

Postporođajna psihoza je ozbiljno, ali izlečivo mentalno stanje koje se kod nekih žena javlja posle porođaja. Dobra vest je da se ne javlja često, ali može da bude veoma opasno jer mame koje imaju postporođajnu psihozu imaju veći rizik da naude sebi ili detetu.

Postporođajna psihoza se obično javlja nekoliko dana posle porođaja, ali može da se javi i do šest nedelja kasnije. Može da se se javi kod bilo koje žene, ali su u većem riziku one koje imaju određena mentalna stanja.

Simptomi postporođajne psihoze

Dva glavna simptoma postporođajne psihoze utiču na doživljaj realnosti osobe i način na koji razume svet oko sebe. U pitanju su:

Halucinacije

Halucinacije su stanje kada se mozak ponaša kao da dobija uputstva od vaših čula (obično očiju ili ušiju, ali povremeno mogu da se dese i halucinacije povezane sa dodirom), ali tih uputstava zapravo nema. Stvari koje osoba tada vidi ili čuje ona doživljava kao stvarne i ne može da vidi razliku između halucinacija i onoga što se zaista dešava, piše my.clevelandclinic.org.

Deluzije

To su lažna uverenja kojih se osoba veoma verno drži. Osoba koja ima deluzije u nji toliko čvrsto veruje, da bi i dalje verovala u njih čak i kada bi joj neko pružio dokaze da to u šta veruje nije tačno. Primeri deluzija posle porođaja su kada mame veruju da ih neko juri, osećaju kao da neko drugi kontroliše njihovo telo ili poriču da imaju dete i tvrde da nisu ni bile trudne.

Još neki simptomi postporođajne psihoze koji su uobičajeni su:

  • Promene raspoloženja, poput manije (povećana aktivnost i raspoloženje) i hipomanije (smanjeno raspoloženje) i depresije
  • Depersonalizacija (neki ljudi to opisuju kao vantelesno iskustvo)
  • Haotične misli i ponašanje
  • Nesanica
  • Iritabilnost
  • Misli o samopovređivanju ili povređivanju drugih (naročito bebe)

Stručnjaci kategorišu simptome postporođajne psihoze u tri tipa – depresivni simptomi, manični, atipični odnosno pomešani.Najčešće se javljaju simptomi iz kategorije depresivnih, a oni uključuju anksioznost ili paniku, deluzije i halucinacije, depresiju, osećaj krivice, gubitak apetita, izostanak interesovanja za stvari u kojima je osoba ranije uživala, misli o samopovređivanju ili povređivanju deeta.

Manični simptomi su drugi po učestalosti, a u njih spadaju iritabilnost, agresivno ponašanje, osoba priča više ili brže nego inače (ili oboje), potrebno joj je manje sna, deluzije.

Atipični simptomi su mešavina maničnih i depresivnih, a osobe koje imaju ove simptome ponekad su manje svesne (ili potpuno nesvesne) sveta oko sebe. U ove simptome spadaju haotičan govor i ponašanje, dezorijentacija ili zbunjenost, poremećaji svesti (osoba deluje kao da nije budna ili nije svesna aktivnosti koje se dešavaju), halucinacije ili deluzije, neprikladni komentari, ponašanje ili emocije, mutizam (uopšte ne govori) i katatonija (osoba ne reaguje na okruženje ili reaguje vrlo neuobičajeno).

Uzroci postporođajne psihoze

Stručnjaci ne znaju tačan uzrok postporođajne psihoze, ali smatraju da do ovog stanja dovodi kombinacija nekih faktora, uključujući istoriju mentalnih stanja poput bipolarnog poremećaja, ozbiljne depresije ili šizofrenije, broj trudnoća – češće se javlja nakon prvog porođaja, porodična istorija mentalnih problema, posebno postporođajne psihoze, hormonske promene, neispavanost.

Ono što je karakteristično je da žene koje pate od postporođajne šizofrenije najčešće nisu svesne svog problema, tako da najčešće njihove bliske osobe primete simptome i potraže pomoć.

Dobra vest je da se postporođajna psihoza leči, a način lečenja zavisi od konkretnog slučaja, odnosno simptoma koje žena ima.

BONUS VIDEO:

Miris tela posle porođaja TikTok/thebiggersthebetter

(Yumama/N. Z.)