Za mnoge mame je dolazak deteta pravi emotivni ringišpil. Jedan dan mogu da osećaju neizmernu sreću i zadovoljstvo, a već sledeći da provedu ceo dan plačući.

To je i vreme kada žena spozna da više ne može, svaki put kada to poželi, da ode na ručak sa prijateljicama jer ima mnoštvo novih briga. Plaši se da neće znati da reaguje ako beba u javnosti počne da povraća ili napuni pelene; ili ako ne povede bebu, plaši se da neće znati da reaguje ako joj jave od kuće da beba plače.

"Ove oscilacije u raspoloženju su potpuno normalna pojava nakon porođaja jer u telu žene dolazi do drastčnih hormonskih promena koje se manifestuju naglim pormenama u raspoloženju", navodi Hilda Hučerson, asistent na kolmbijskom medicinskom fakultetu.

"Mnoge žene nisu spremne za ove oscilacije u raspoloženju. Većina žena misli da će biti svakodnevno oduševljena zbog bebe i onda osećaju krivicu kada su nerasoložene ili umorne za igru sa bebom".

Anksioznost

Iako sam porođaj sa sobom nosi veliki broj stresnih emocija, sve to nije ništa u odnosu na onaj kada žena sa bebom napusti bolnicu i krene kući. Osećaj anksioznosti se nastavlja i traje nekoliko nedelja. To je takođe i rezultat straha od nadolazećih obaveza sa kojima se žena susreće po prvi put: dojenje, menjanje pelena, premalo sna.

Stručnjaci navode da je jako važno da majke koje su prvi put rodile budu povezane sa ženama koje su već prošle kroz ovo iskustvo. One će im osim nekih korisnih saveta dati i motivaciju i primer da će se uskoro sve promeniti na bolje. 

Izolacija i melanholija

Sama u kući 

Bez obzira koliko dugo je žena iščekivala bebu, kada prvi put ostane sama sa bebom kod kuće, može da se oseti izolovano od sveta. Mame koje se, na primer, porode u decembru i koje zbog lošeg vremena ne mogu da izlaze napolje sa tek rođenom bebom, osećaju se poprilično usamljeno.

Melanholija

Osećenje neobjašnjive tuge i bezvoljnosti je normalno za prvih nekoliko nedalja nakon porođaja. To se dešava kada nivo estrogena i progesterona naglo opadne. Umesto toga dešava se porast nivoa hormona prolaktina koji osigurava proizvodnju mleka. Sve dok je hormonski status ovako uzburkan, mame mogu da se osećaju tužno i bezvoljno. 

Žene mogu da osete i postporođajnu depresiju, posebno prvorotke. To je period velike promene kada žene 'oplakuju' njihov prošli način života i pokušavaju da se adaptiraju na novonastalu situaciju.

Ako se većinu vremena osećate tužno, beznadežno i osećate da ne uspevate da se povežete sa bebom i sa ostatkom sveta, velika je verovatoća da imate postporođajnu depresiju. Ako ovakvo stanje bude uporno ili traje previše dugo, dobro bi bilo da se obratite lekaru.