Možda se osećate malo nelagodno kada prvi put sečete noktiće bebe. Ali kako raste, moći ćete sa samopouzdanjem da prebrinete ovu obavezu.

Šta može da se desi ako svojoj bebi ne isečem nokte?

Male bebe ne mogu da kontrolišu pokrete ruku ili nogu. Ako su im nokti predugački, oštri ili nazubljeni, mogu da se ogrebu. Ako je teško da sprečite svoju bebu da se češe, možete joj staviti rukavice na šake. Međutim, kako vaša beba raste, najbolje je da skinete rukavice dok je budna kako bi naučila da koristi svoje ruke.

Kako da isečem nokte bebi?

Najbolje vreme za sečenje noktiju je kada beba spava ili je veoma pospana i mirna. Posle kupanja je dobar trenutak, jer će nokti biti mekši. Uverite se da imate dovoljno svetla i da bebu držite u krilu ili na ravnoj površini. Čvrsto je držite za ruku ili stopalo da se ne pomera. Može pomoći ako neko drugi drži bebu dok sečete nokte.

Možete da koristite makaze za nokte za bebe ili one sa zaobljenim krajevima. Ne koristite makazice za nokte za odrasle. Nežno povucite jastučić na prstu ili nozi od nokta da ne biste posekli bebinu kožu, a zatim isecite nokat pravo popreko.

Ponekad ćete možda morati samo da koristite turpiju za nokte da biste zagladili i zaokružili nokat. Vaša lokalna apoteka možda ima one koje su posebno napravljene za bebe. Mnoge beba ne volete da im se seku nokti. Možete da ih umirite tako što ćete da pričate ili pevate, odvlačite pažnju igračkom ili se igrate. Pohvalite svoju bebu kada završite.

Vodič korak po korak

Pratite ove korake da biste bezbedno isekili nokte svoje bebe:

  • Držite bebu u krilu ili na ravnoj površini.
  • Odaberite mesto gde ima puno svetla.
  • Čvrsto držite bebinu ruku ili stopalo, a zatim držite svaki prst dok sečete svaki nokat.
  • Nežno povucite kožu vrha prsta ili stopala od nokta.
  • Koristite makaze za nokte za bebe ili zaobljene i isecite nokat pravo popreko.
  • Zagladite nokat turpijom za nokte ako ima oštrih ivica.

Koje stvari treba da izbegavam?

Pokušajte da ne oblikujete nokat i ne isečete strane nokta. Ovo može da izazove urasle nokte i infekcije.

Šta da radim ako nešto krene naopako?

Čak i uz najbolju negu, moguće je slučajno poseći bebin prst. Ako krvari, nežno pritisnite meku, čistu krpu preko posekotine dok krvarenje ne prestane. Ne stavljajte zavoj kao flaster, jer će ga vaša beba sisati i mogao bi da se skine.

Ako je koža pored noktiju vaše bebe crvena, natečena ili bolna, možda ima infekciju. Ako se to dogodi, možete da potopiti  prst u toplu vodu i nanesite neku antiseptičku kremu da bi područje bilo čisto. Stavite rukavicu na bebinu ruku da ne bi sisala kremu. Ako ne bude bolje, odvedite bebu kod lekara. Možda vam trebaju i antibiotici.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Šta pedijatrijska sestra ne dozvoljava svojoj deci TikTok/ josierosemueller