Kristina Lazarević babica i mama troje dece deli svoje veliko iskustvo iz velike ljubavi i želje da širi znanje. Zato je osnovala "Udruženje Babica i mama" koje se bavi psihofizickom pripremom za porođaj, kako bi trudnice sigurne otišle u porodilište i srećno dočekale svoje bebe. Za Yumamu nam otkriva kako prevazići neke strahove koji najčešće pogađaju novopečene mame. Dojenje je uvek jedno od prvih.

Koje su najčešće greške i prepreke kod dojenja koje mame mogu da izbegnu?

“Jedna od najčešćih greški koje viđamo je da beba jede na 3 sata. Da bi se dojenje uspostavilo potrebno je da bebe sisa na zahtev. U početku, dok je beba još mala, može da sisa i na satipo do dva. To je sasvim normalno. Majčino mleko se lakše vari, a bebina zapremina želuca je mala i beba će brzo ogladneti.

Takođe često viđamo i to da se savetuje, uvođenje dohrane noću kako bi mama odmorila, s tim odmah šaljemo informaciju da dojke ne trebaju da stvaraju toliko mleka, jer nije potrebno, i samim tim se smanjuje količina mleka.

 “Tvoje mleko nije dobro, beba ti često plače” jedna od čestih rečenica koje mama čuje, a nije opravdana. Bebi je često potreban kontakt s mamom , ili se čak beba upiškila, ukakila. Potrebno je negovati kontakt “koža na kožu” za umirivanje bebe, i tek nakon umirivanja, presvlačenja, ponuditi je da sisa. Beba treba da sisa prvo jednu dojku aktivno. Da ne spava na dojci.”

Kada dođe red na kupanje, roditelji su obično u panici, deluje da je sve rizično i opasno, a beba možda i nije presrećna u vodi.

Kako sprečiti paniku i pravilno i smireno okupati dete?

“Uvek pre kupanja potrebno je ugrejati prostoriju gde se beba kupa na 23-25 stepeni, pripremiti svu potrebnu garderobu za nakon kupanja kao i sve za kupanje, i naravno spremiti vodu koja treba da bude od 35-37 stepeni.

Kada sve spremimo možemo kupati bebu. Beba se kupa preko ruke dok pupčani patrljak ne otpadne i ne osuši se. Dok kupamo bebu potrebno je zaštititi pupčani patrljak tetra pelenom ili platnenom maramicom. Kupanje započinjemo od glave zatim ruke, leđa, noge i poslednje su genitalije i guza. Istim redosledom i spiramo. Takodje trebamo da obratimo pažnju i na kozmetiku koju koristimo, ona treba da bude namenjena baš novorodjenčetu. Ono što je idealno za kožu novorodjenčeta su uljane kupke. Kožu bebe nakon kupanja tapkamo peškirom, nikako ne trljamo.”

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Šta pedijatrijska sestra ne dozvoljava svojoj deci TikTok/ josierosemueller