Iako bi mnoge nove majke mogle uhvatiti nespremne, razumevanje uzroka i dostupnih tretmana za grčenje materice koje osećaju posle porođaja, može ponuditi preko potrebno olakšanje, kako prenosi Parents Firts Cry.

Šta su postporođajni grčevi?

Postporođajni grčevi su kontrakcije materice dok se vraća na veličinu pre trudnoće, često se osećaju kao intenzivni menstrualni bolovi. Za mnoge majke, posebno one sa višestrukom trudnoćom, ovi grčevi mogu eskalirati do jakih grčeva, koji podsećaju na porođajne kontrakcije. Ova nelagodnost je prirodna reakcija nakon porođaja i pogoršava se tokom dojenja zbog hormona oksitocina.

Koji su uzroci grčeva nakon rođenja?

Grčevi nakon porođaja, iako su neprijatni, prirodni su fenomen koji igra vitalnu ulogu u oporavku nakon trudnoće. Za nove majke je važno da shvate šta se dešava u njihovim telima i zašto. Hajde da se udubimo u primarne uzroke ovih postporođajnih grčeva.

1. Involucija materice

Kao što je ranije pomenuto, nakon porođaja, materica prolazi kroz proces koji se zove involucija, gde se skuplja i smanjuje na svoju prvobitnu veličinu. Ova kontrakcija i zatezanje mišića materice dovodi do osećaja grčeva koje doživljavaju nove majke.

2. Dojenje

Kada majka doji svoje novorođenče, njeno telo oslobađa oksitocin. Ovaj hormon, osim što olakšava proizvodnju mleka, takođe izaziva kontrakcije materice. Kao rezultat toga, majke mogu primetiti izraženije grčeve tokom ili ubrzo nakon dojenja.

3. Izbacivanje krvnog ugruška

Nakon rođenja, telo se oslobađa od viška tkiva i krvi iz materice. Kako se materica skuplja, ona pomaže izbacivanju krvnih ugrušaka koji se formiraju unutra, što može izazvati grčeve.

4. Prethodne trudnoće

Majke koje su imale višestruke trudnoće često prijavljuju intenzivnije postporođajne grčeve. Sa svakom uzastopnom trudnoćom, materica postaje efikasnija u kontrakciji i vraćanju na veličinu pre trudnoće, što dovodi do snažnijih osećaja grčeva.

5. Lečenje placentnog mesta

Kada se posteljica isporuči, područje na kojem je bila pričvršćena za matericu počinje da zarasta. Dok se leči, materica se skuplja da bi smanjila veličinu krvnih sudova na ovom mestu, što može doprineti opštem osećaju grčeva.

Koliko dugo će trajati grčevi nakon porođaja?

Put majčinstva počinje sa mnogim izazovima, a razumevanje trajanja grčeva nakon porođaja uobičajeno je pitanje među novim majkama. Ove postporođajne kontrakcije, iako su neprijatne, znak su da se vaše telo zaceljuje i da se vraća u stanje pre trudnoće. Za većinu žena, grčevi nakon porođaja obično traju 2 do 3 dana nakon porođaja. Međutim, intenzitet i trajanje mogu varirati u zavisnosti od nekoliko faktora:

1. Prvi put u odnosu na sledeće porođaje

Majke koje rađaju prvi put često imaju blaže grčeve koji se brže smanjuju. Nasuprot tome, majke sa naknadnim porođajima mogu doživeti intenzivnije kontrakcije koje traju duže, ponekad i do nedelju dana ili više.

2. Dojenje

Kao što je ranije pomenuto, dojenje izaziva oslobađanje oksitocina, što može dovesti do pojačanih grčeva. Stoga, majke koje doje mogu češće primetiti ove grčeve, posebno tokom dojenja.

3. Prirodno rođenje naspram carskog reza

Iako obe vrste porođaja mogu dovesti do postporođajnih kontrakcija, neke majke koje su imale carski rez prijavljuju nešto blaže grčeve. Međutim, ovo nije striktno pravilo i mnogi faktori, uključujući individualnu toleranciju na bol, igraju ulogu.

4. Fizička aktivnost

Uključivanje u fizičku aktivnost ubrzo nakon porođaja može produžiti grčeve kod nekih žena. Ključno je pronaći ravnotežu, slušati signale svog tela i ne prenaprezati se.

Načini lečenja postporođajnih grčeva

Ovi bolovi su prirodni deo procesa oporavka . Srećom, postoji nekoliko metoda koje majke mogu usvojiti za ublažavanje postporođajnih grčeva, čineći put zarastanja lakšim i ugodnijim.

Sredstva protiv bolova bez recepta: Konsultujte se sa svojim lekarom o uzimanju lekova protiv bolova kao što su ibuprofen ili acetaminofen. Oni mogu efikasno da smanje nelagodnost od postporođajnih grčeva i često su bezbedni za majke koje doje.

Topla kompresija: Nanošenje tople obloge ili grejnog jastučića na donji deo stomaka može umiriti mišiće i ublažiti grčeve. Uverite se da toplota nije previše intenzivna da biste izbegli opekotine kože.
Hidratacija: Pijenje puno vode može pomoći u ublažavanju mišićnih kontrakcija. Dobra hidratacija takođe pomaže u proizvodnji mleka za majke koje doje .

Nežna masaža: Nežna masaža u predelu stomaka može da pruži olakšanje od postporođajnih grčeva. Pomaže u opuštanju mišića i poboljšanju cirkulacije krvi.

Držanje i odmor: Održavanje dobrog držanja, posebno tokom dojenja, može pomoći u smanjenju opterećenja trbušnih mišića. Takođe, pobrinite se da se dovoljno odmorite; ležanje često olakšava pritisak na matericu, pružajući olakšanje.

Topla kupka: Uranjanje u toplu kupku može biti terapeutsko. Ne samo da pomaže opuštanju celog tela, već posebno cilja i ublažava grčeve nakon porođaja.

Kada posetiti doktora

Iako su grčevi nakon porođaja standardni deo postporođajnog iskustva, važno je razlikovati tipične postporođajne grčeve od simptoma koji mogu signalizirati ozbiljnije stanje. Kontinuirani bol ili grčevi 3 meseca nakon porođaja i kasnije su neuobičajeni i mogu zahtevati lekarski pregled.

Uporni bol: Ako i dalje osećate jake grčeve nakon prvih nedelja posle porođaja, posebno grčeve 3 meseca nakon porođaja ili kasnije, neophodno je da potražite savet lekara. Produženi bol može ukazivati na osnovni problem.

Iscedak neprijatnog mirisa: Svaki iscedak sa neugodnim mirisom može biti znak infekcije. Ovo, zajedno sa grčevima, jasan je pokazatelj da je potrebna medicinska intervencija.

Visoka temperatura: Visoka temperatura koja prati grčeve nakon porođaja je crvena zastavica. Ovo može ukazivati na infekciju ili drugu medicinsku komplikaciju.

Jako krvarenje: Dok je neka krvarenja nakon porođaja standardna, prolazak velikih ugrušaka ili namakanje kroz jastučić u roku od sat vremena nije. Ako grčeve prati obilno krvarenje, ključno je da se obratite lekaru.

Bolno mokrenje: Doživljavanje bola ili osećaj peckanja tokom mokrenja , zajedno sa grčevima nakon porođaja, može ukazivati na infekciju urinarnog trakta.

Bol u jednoj specifičnoj oblasti: Ako su grčevi lokalizovani na jednom određenom području i izgleda da ne popuštaju, to može ukazivati na zadržavanje placente ili neku drugu komplikaciju.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO