Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Postporođajni period: Zbog čega je važno da brinite o sebi u nedeljama nakon rođenja bebe

Svi znamo da se svet vrti samo oko bebe kada se rodi. Ali, mame moraju da se usredsrede i na sebe. Važno je da se oporave, kako bi se pune samopouzdanja brinule o malom biću koje su donele na svet.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Rodili ste to malo predivno stvorenje i preplavljuju vas emocije. Ushićeni ste, presrećni, puni adrenalina, pozitivne energije… Ali, ipak se osećate iscrpljeno, trpite posleporođajne bolove, nesigurni ste i čini vam se da nemate vremena ni za tuširanje. Kako biste se kvalitetno brinuli za svoju bebu, morate da zadovoljite i svoje potrebe, koje su nakon porođaja stavljene u drugi plan...

Da biste uspeli da se dobro brinete za svoju bebicu, u prvom redu morate da se pobrinete za svoje emocionalno i fizičko zdravlje.

Prva nedelja: Oporavak od porođaja

Porođaj utiče na gotovo svaki delić vašeg tela. Mnoge majke su u čudu što ih sve boli i što su jako umorne. Iznenađuje ih i kako se ćudljivo osećaju. To je normalno, jer vaše telo bukvalno izlučuje krv, znoj, suze, mleko. Tokom prve nedelje, možete da osetite grčeve u stomaku i kontrakcije materice, neugodnost, bol i bockanje u međici - ako ste imali epiziotomiju, ili bol od reza - ako ste imali carski rez. Lohije (postporođajno krvarenje) mogu da postanu ružičaste krajem nedelje. Moguće je da se javi neugodan osećaj u dojkama i napetost oko trećeg-četvrtog dana nakon porođaja, kao i upaljene ili ispucale bradavice ako dojite.

Kako se pobrinuti za sebe?
Ako trpite jake bolove, razgovarajte sa svojim lekarom o tome koje lekove smete da uzimate, i u kojoj meri. Nastojte da pijete dosta tečnosti, kako biste sprečili eventualni zatvor. Dojite bebu na zahtev, kako ne bi došlo do problema sa grudima i dojenjem. Mleko će vam nadoći nekoliko dana nakon porođaja, a tada grudi mogu da vam postanu otečene. Takođe se nemojte ustručavati da zatražite pomoć - bila to pomoć u kuvanju, pranju rublja, ili neko samo treba da pripazi bebu dok se vi odmarate. Ne žurite da obavite stvari koje mogu da čekaju. Svaka pomoć će vam dobro doći.

Povezane vesti

Druga nedelja: Nastavak oporavka

Tokom druge nedelje počećete da se osećate bolje. Ali, to ne znači da treba da se prihvatite većih poslova u domaćinstvu. Iscedak (sekret) iz vagine je i dalje prisutan, kao i bolovi ili bockanje. Ako dojite, mogu vas boleti i bradavice. Vaginalni iscedak, odnosno lohije, u drugoj nedelji bi trebalo da poprime smeđu boju. Ako se previše naprežete, lohije će ponovo da postanu crvene. To su upozoravajući znakovi da bi trebalo da usporite. Potražite pomoć ako vas nešto boli ili ako su vam bradavice ispucale ili krvare.

Kako se pobrinuti za sebe?
Izađite iz kuće i počnite lagano da hodate. Ta lagana vežba će da razgiba vaše mišiće i godi vašoj psihi. Fizičkim vežbama (uz prethodni dogovor sa lekarom)  možete da se rešite utučenosti i lošeg raspoloženja. Naravno, nemojte da se forsirate, nego svaki dan pomalo.

Povezane vesti

Treća nedelja: Emocionalne promene

Tokom trudnoće, nivoi hormona estrogena i progesterona su veći oko deset puta nego što je to normalno. Međutim, kada se porodite, počinje vrtlog hormona. U "normalno" stanje vraćaju se oko sedmog dana nakon porođaja, ali emocionalni usponi i padovi tek počinju.

Kako se pobrinuti za sebe?

Nemojte da ćutite i povlačite se u sebe ako se osećate čudno ili ste promenljivog raspoloženja, nego razgovarajte sa svojim lekarom ili babicom, kao i sa članovima porodice. Ovo je posebno važno ako u vašoj porodici postoji istorija depresije. Smanjite očekivanja i zadatke koje ste sebi zadali, a koji se tiču kućnih poslova i društvenih preokupacija. Mnoge žene imaju u glavi sliku "supermame", prema kojoj sve moraju da urade same, jer inače nisu dobre mame!? Opustite se i svaki dan učinite nešto posebno za sebe. Makar samo nazvali prijateljicu, slušali muziku ili čitali knjigu. Ako mislite da bi vašem raspoloženju godilo društvo, nađite se sa nekom novopečenom mamom koju poznajete i podelite sa njom svoje osećaje.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica