Prema zvaničnim podacima, svaka peta porodilja u Srbiji pati od postporođajne depresije. Međutim, u našem društvu se o tome vrlo malo govori, pa nije retko da čujemo komentar okoline poput: "Razmažena je, teško joj da brine o svom detetu" i slično.

Svaka majka koja je doživela postporođajnu depresiju je sa nestrpljenjem čekala devet meseci da upozna svoju bebu, ne sluteći da će zbog uticaja hormona pasti u depresiju i ponašati se tako kako nikada ne bi želela. To je težak period, a sve što im je potrebno da to prevaziđu i ne naškode ni sebi, ni bebi, jeste podrška i razumevanje okoline.

"U tom trenutku mi je prošla misao kroz glavu da je presvučem, nahranim, stavim u krevetac i da odem", započela je svoju priču Dubravka u emisiji "Exploziv".

Dubravki je ovo treće dete, ranije nije imala taj problem. Brojne misli su joj se vrzmale po glavi, ali jedan poziv prijateljice bio je spas za nju.

"Ona je došla, ja sam držala bebu koja je plakala. Onda ju je ona uzela i ponudila mi se da bude tu celu noć. Jako mi je pomoglo to što sam se prvo drugarici izjadala koja me je maksimalno podržala. Najgore je kad takvoj osobi kažete da je to prolazno, da nije ništa strašno, proći će...", rekla je.

Dubravka, postporođajna depresija
Printskrin, Youtube/ PRVA Dubravka koja je se borila sa postporođajnom depresijom

To veče je bilo prekretnica, odlučila je da progovori i da se izjada drugarici, a ovo su svi simptomi koje je imala i koji ukazuju na postporođajnu depresiju:

"Ja sam se uplašila jer je bilo dosta žena prošle godine koje su izvršile samoubistvo. Primetila sam na sebi promene.Izgubila sam apetit, svađam se sa mužem, vičem na decu koja ništa nisu kriva. Samo vičem, sve mi smeta... Ne mogu da jedem, nisam gladna, samo pijem kafe. Smeta mi kad plače beba, ne želim da je uzmem sem kad suprug dođe i kaže: 'gladna je'. Onda je ja podojim i on je uzme", rekla je Dubravka i objasnila šta joj je najviše značilo u tom periodu:

"Znači mi kada me neko sasluša, ne kritikuje me. Ali oni ne mogu da mi daju nikakav savet jer mahom nisu bili u ovoj situaciji. Zato mi je mnogo značio razgovor sa stručnjakom. Mada mislim da mnoge žene ne žele da potraže pomoć zbog okoline. Misle šta će drugi reći, 'ona ide kod psihijatra, ona je luda', mislim da je to najveći problem zbog kog žene ne žele da potraže pomoć."

Dubravka nije jedina, mnoge žene se sa tim bore. Možda neke i same u tišini. Zbog toga je važno da im pružimo razumevanje i saosećanje.

*** Majke koje imaju problem, pomoć mogu da potraže u klinici "Dr Laza Lazarević" ili na broj 0800 309 309, Halo beba - 011 715 8444, SOS telefon Centar za mame - 060 339 3390. ***

(Yumama)