Nakon carksog reza najvažniji je nadzor i mirovanje.

U bolnici vaše stanje će pratiti lekari, oni će svakog jutra i popodneva meriti temperaturu i krvni pritisak, a neposredno posle operacije ovo se obavlja i znatno učestalije.

Kao prvi korak najvažnija je prevencija, da ne bi došlo do određenih komplikacija, kao što su recimo poremećaj cirkulacije, pojava plućne embolije, postporođajna pneumonija… Ovo su sve potencijalne postoperativne komplikacije koje se mogu javiti zbog neophodnog ležanja.

Već drugog dana od porođaja porodilja će morati da ustane i počne da šeta kako bi se izbegao rizik od nastanka tromboze. Ako porodilja oseća vrtoglavicu, to je možda zbog toga što joj nedostaje gvožđa. Zato je važna komunikacija sa sestrama i lekarima kako bi oni mogli na vreme da reaguju.

Creva počinju da rade nakon 24 sata i tada se najčešće javljaju gasovi, što je normalna i očekivana pojava nakon operacije.

Ukoliko porodilja oseti zastoj u radu creva kao i nadutost ili bol važno je da to odmah prijavi dežurnoj sestri ili lekaru kako bi mogli pravovremeno da joj pomognu.

Kakav je oporavak kada dođete kući

Otpust iz bolnice se uglavnom može očekivati tokom petog dana, dok je za skidanje konaca potrebno otići kod ginekologa, nakon sedam ili 10 dana, u zavisnosti od saveta lekara.

Ovo su saveti kako da se što pre oporavite nakon dolaska kući

 DOSTA ODMARAJTE

To je, ipak, lakše reći nego uraditi. Teško je odmarati se i ležati kada imaš bebu kojoj je potrebna puna pažnja.

Kada vam kažu "Odmaraj se kada se i beba odmara", u pravu su. Pustite raspremanje, kuvanje, čišćenje, odmarajte se. Obaveze prepustite nekom drugom.

Oporavak od carskog reza
Foto: Shutterstock Mama i beba

POSVETITE POSEBNU PAŽNJU SVOM TELU

Izbegavajte sve ono što bi trebalo da izbegavate. Nemojte da idete uz i niz stepenice ako nije neophodno. Držite pelene, maramice, flašice blizu, kako ne biste morali previše često da ustajete.

Ne podižite ništa teže od bebe. Uvek tražite pomoć najbližih.

Ne počinjite sa vežbanjem dok vam to doktor ne odobri. Sačekajte i sa seksualnim odnosima dok ne dobijete potvrdu od lekara.

Ipak, lagana šetnja se preporučuje. Kretanje će pomoći vašem telu da zaceli i sprečiće zatvor. Plus, šetnja je odličan način da bebu upoznate sa svetom.

Baš kao što se brinete o fizičkom zdravlju, važno je da se posvetite i emotivnom. Beba će doneti neverovatnu promenu u osećanjima. Ako se osećate iscrpljeno, tužno, razočarano, nemojte ignorisati. Pričajte sa nekim, prijateljem ili stručnjakom, šta god mislite da će vam pomoći. Da biste bili dobri svom detetu morate prvo biti dobri prema sebi.

OSLOBODITE SE BOLOVA

Nemojte trpeti bolove, ali ne odlučujte sami koje lekove protiv bolova da koristite. Savet potražite od lekara, naročito ukoliko dojite bebu.

FOKUSIRAJTE SE NA ISHRANU

Dobra ishrana nakon porođaja je jednako važna kao i ishrana tokom trudnoće.

Ukoliko dojite bebu, vi ste i dalje izvor zdravlja svom detetu. Jedite raznovrsnu hranu koja će bebu održati zdravom, a vas ojačati.

Takođe, veoma je važno da pijete dosta tečnosti. Tokom dojenja, ona će vam biti naročito potrebna.

KADA BI TREBALO DA SE OBRATIM LEKARU?

Dok neke senzacije mogu biti normalne posle carskog reza, potoje simptomi koje ne bi trebalo da ignorišete.

- crvenilo i otok na mestu reza

- jaki bolovi oko rane

- telesna temperatura preko 38 stepeni

- vaginalni sekret izmenjenog mirisa

- previše jako vaginalno krvarenje

- crvenilo i otok u nogama

- otežano disanje

- bol u grudima

U svim ovim situacijama obratite se lekaru.

Važno je, takođe, da svoj oporavak ne upoređujete sa oporavkom neke druge žene, dajte svom telu koliko god mu je vremena potrebno da se oporavi.

(Yumama)