Neki ljudi tvrde da pivo povećava laktaciju, ali evo šta kaže nauka o tom roditeljskom verovanju. I nemojte se šaliti sa tim šta konzumirate dok dojite bebu.

Ukoliko imate problem sa količinom mleka, sigurno ćete čuti savet da treba da popijete pivo. Nekada se smatralo da ono može poboljšati laktaciju, pa se dojiljama šestedesetog veka savetovalo da ga piju. Ali koliko je to uopšte bezbedno za bebu?

Istina je da postoje istraživanja koja pokazuju da konzumiranje piva može povećati nivo prolaktina, hormona koji proizvodi mleko. Međutim, ova istraživanja su rađena na ljudima koji nisu u laktaciji i ne proizvode mleko. Pored toga, otkriveno je da zapravo ječam u pivu izaziva povećanje nivoa prolaktina, a ne alkohol.

Da li je bezbedno da dojilja pije alkohol?

Dugo se raspravljalo o bezbednosti konzumiranja alkohola tokom dojenja, a različite grupe imaju različite dokaze i različite savete. Trenutno nema dokaza da je bezbedno!

Dojenje
Shutterstock 

Ono što se zna jeste da alkohol sa majke direktno prelazi na bebu kroz mleko i da zapravo može da smanji proizvodnju mleka jer utiče na hormon oksitocin. Osim toga, nekoj novorođenčadi se možda neće dopasti ukus mleka u kom se nalazi i alkohol, samim tim će smanjiti količinu koju piju i dojke će smanjiti proizvodnju.

Doktori preporučuju da sačekate dva sata nakon poslednjeg alkoholnog pića i da onda nahranite bebu. Takođe, priče o pumpanju mleka kod dojilja koje su pile alkohol kako bi se što pre eliminisao iz mleka, nisu tačne. Alkohol ne može da se eliminiše brže nego što ga telo prirodno uklanja.

Ako nemate dovoljno mleka, postoje sigurniji načini da ga povećate, a da ne koristite alkohol, pogledajte OVDE.

(Yumama)