Odluka o prestanku dojenja je isključivo mamina kao što je i odabir dojenja kao način hranjenja deteta. Pre nego što krenete u prosec odvikavanja budite spremne na ono što vas očekuje jer je to jednako težak put fizičkih, psihičkih i emocionalnih promena stanja žene kao i kada uspostavljate dojenje.

Nuspojave prestanka dojenja

Prema rečima stručnjaka nuspojave prestanka dojenja zavise od načina na koji prekidate. Ako to napravite naglo, verovatno ćete doživeti povećanje i prepunjenost grudi u prvih nekoliko dana. Ako dojenje prekidate postepeno, grudi vremenom smanjuju punoću i oblik. Moguće je da će vam cureti mleko.

Mleku treba vremena da nestane

Neretko se dešava da mame koje su odlučile da prestanu sa dojenjem još uvek imaju mleka. Kada će mleko u potpunosti nestati varira od majke do majke. One koje su dojile duži vremenski period mogu da čekaju nekoliko nedelja, pa čak i meseci da njihovo mleko nestane.

“Proizvodnja” mleka funkcioniše na osnovu ponude i potražnje. Što više beba sisa, više mleka će se u grudima stvarati i obrnuto. Ako sa dojenjem prestanete u trenutku kada vaša beba najviše sisa, verovatno je da ćete duže čekati da mleko nestane.

Grudi, trudnica
Shutterstock Mama masira grudi

Moguć je rizik od mastitisa i zapušenje mlečnih kanala

Kao što je već spomenuto, ukoliko naglo prestanete sa dojenjem to ne znači da će proizvodnja mleka prestati, tačnije ona će se nastaviti, a s obzirom da beba više neće da sisa, postoji mogućnost da dođe do nadutosti, blokade mlečnih kanala i mastitisa.

Zato je važno da i kada prestanete da dojite bebu, sami izmlazate pomalo mleka.

Nelagodu prepunjenosti možete rešiti primenom obloga od kupusa, laganim vežbama kao i dodacima kvalitetnog kolagena u ishrani i udobnim grudnjacima.

Može se javiti osećaj anksioznosti

Bilo da prestajete sa dojenjem postepeno ili odjednom, hormoni bi trebalo da se vrate u svoj balans za šest do osam nedelja. Generalno se telo vraća u optimalno stanje kad se menstruacija reguliše.

Ipak, značajni pad oksitocina i prolaktina utiče na mame da se osećaju tužno i anksiozno.Ne treba da vas to posebno zabrinjava jer se isključivo radi o kratkom periodu kada je posebno značajna podrška partnera i bliskih ljudi.

Pozitivno je to što će, sa vraćanjem hormona u balans, polni odnosi biti mnogo ugodniji. Budući da se u ovom periodu uspostavlja regularna ovulacija, što olakšava novu trudnoću,vodite posebno računa o zaštiti ukoliko ne želite ponovo da zatrudnite.

(Yumama)