Američka akademija za pedijatriju (AAP) izdala je nove smernice za dojenje prema kojima bi majke trebale dojiti decu 2 godine ili duže. Udruženje pedijatara takođe je naglasila da su potrebne "društvene i sistemske promene" kako bi se podržalo dojilje da u tome uspiju.

AAP-ove ažurirane preporuke za majke koje doje, objavljene u izdanju časopisa Pediatrics za jul 2022. godine, uključuju savete za isključivo dojenje prvih šest meseci detetova života, dok bi se dojenje trebalo nastaviti u kombinaciji s nutritivno bogatom dohranom i nakon šest meseci. AAP je uključio preporuku lekarima da podrže i podstaknu majke na dojenje do 2 godine.

Važnost majčinog mleka

"Majčino mleko jedinstveno je po svojim hranjivom sastavu i zaštitnim učincima i stvarno je neverovatno kada shvatite šta čini za imunološki sistem deteta u razvoju", rekla je pedijatrica Joan Mik , koja je i glavna autorka izveštaja

Ona je istakla da ne može svaka žena dojiti ili nastaviti dojiti koliko god želi iz raznih razloga, uključujući ograničenja koja im nameću obveze na poslu.

"Porodica zaslužuju podršku bez osude, informacije i pomoć koji će ih usmeriti u hranjenju njihove bebe", rekla je.

dojenje na poslu.jpg
Shutterstock Dojenje na poslu

Neki su prozvali AAP zbog izdavanja ovih smernice

Iako je AAP naglasio da majkama koje doje treba podrška kako bi nastavile s tim do detetovog drugog rođendana, uključujući pogodnosti kao što su produženo porodiljsko, nega za decu na radnom mestu i sobe za dojenje i izmlazanje u kancelarijama, mnogi roditelji na društvenim mrežama veruju da se radi o lošem tajmingu.

Naime, roditelji u Americi se konstantno bore s nedostatkom adaptiranog mleka za bebe i ogorčeni su sa nedavnom odlukom Vrhovnog suda za zabranu abortusa, zbog toga smatraju da i ovakva vrsta smernica još više opterećuju mame.

"Jesam li dojila svoju bebu do 2 godine ili duže? Ne. Da li bila spremna dojiti svoju bebu do 2 godine ili duže? Takođe ne. Mislim li da bi brižne majke trebale dojiti 2 godine ili duže jer je to najbolje za bebu? Takođe ne, nikako. Ovaj savet od AAP-a nema smisla", napisala je jedna majka na Tviteru o novoj preporuci.

Još jedan korisnik Tvitera prozvao je preporuku ironičnom s obzirom na kratko roditeljsko odsustvo u Sjedinjenim Državama.

"Savezni zakon daje samo 12 nedelja plaćenog porodiljnog odsustva zbog nege deteta. Američka pedijatrijska akademija preporučuje najmanje 6 meseci dojenja. Većina radnih mesta nije pogodna za dojenje. Imamo nestašicu dečije formule u celoj zemlji. Kako ćemo prehraniti ovu decu", stoji u objavi.

Iako se ova tema više tiče porodica sa bebama u Americi, postavlja se pitanje da li bilo koja mama može toliko dugo dojiti bebu i da želi. Mnoge mame ističu da je jako teško vratiti se na posao i uskladiti dojenje. U većini zemalja, računajući i Srbiju ne postoji sistemska podrška majkama da produže dojenje bebama.

(Yumama)