Ako mislite da je vaše dete preraslo krevetac i da je spremno da dobije svoj prvi krevetić, spremite se da je to veliki korak i da mu je potrebno vremena da se navikne.Ako se pitate u kom uzrastu je najbolje da napravite tu promenu, stručnjak za spavanje Hajdi Skuder ističi da je dete od tri godine spremno.

"Mnoga deca će biti srećna da u svom krevecu spavaju do treće godine, međutim mnoga deca počnu da se bude još mnogo ranije. Najbolje je da sami prepoznate znake koje vam šalje dete i to je sasvim dovoljno za početak", rekla je Hajdi i dodala da se uglavnom sve svodi na to kada deca počnu bolje i mirnije da spavaju.

Iako su deca jako uzbuđena kada dobiju nove stvari, to ne znači da su spremna da prihvate promenu.Hajdi navodi da je najvažnije da uradite ove tri stvari kako bi sve bilo lakše.

  • Zamenite posteljinu - pre nego što deca pređu u krevetić, počnite da im stavljate jastuk i jorgan. Neka nauče da se pokrivaju.
  • Razgovarajte sa njima - kroz priču ih polako pripremite da su već dovoljno veliki i da će uživati sada kada budu imali veći prostor za spavanje i svoje plišane igračke.
  • Razmislite o pozicioniranju kreveta- deca teško prihvataju ako se desi previše promena, zato se trudite da sve što su imali u krevecu prenesu u krevetić i da on bude na istom mestu gde su do sada spavali.
Spavanje, dete, dečak
Shutterstock Dečak spava u krevetu

Dok su bili u krevecu nisu mogli tako lako da izađu, sada treba da nauče kako da ostanu mirni u krevetu i ne ustaju non stop. Hajdi savetuje da traba da uradite sledeće:

  • Ukoliko ustanu tokom noći i dođu do vas, smireno ih vratite u krevet i objasnite im da svi spavaju i da je njihov novi krevetić sjajno mesto za spavanje.
  • Ako je potrebno lezite pored njih i uspavajte ih ponovo.
  • Samo nemojte da i dopustite da legnu pored vas, jer se tako nikada neće navići na svoj novi prostor za spavanje.

(Yumama)