Deci je tehnologija danas dostupnija nego ikada ranije, a ekrani su postali njihova svakodnevnica. Ali da li znate koliko je to zapravo štetno za njihovo zdravlje i koliko ometa njihov san? Pa nije ni čudo onda što svako malo čujemo roditelje kako se žale da deca ne spavaju noću i da se svako malo bude.

Istraživanja su potvrdila da vreme provedeno pred ekranom ima negativne posledice na dete i rezultiraju lošim kvalitetom sna i češćim buđenjem usred noći.

"Roditelji najčešće dozvoljavaju deci mobilne telefone, tablete, laptopove i slične uređaje kako bi zaokupirali njihovu pažnju dok oni ne obave nešto drugo. Razumem da je roditeljima teško i ponekad koriste ekrane kao prvu pomoć, ali isto tako bi trebalo da znaju koliko su oni zapravo štetni za njihovu decu", upozoravaju psiholozi, i dodaju:

"Posebno je opasno gledanje u ekran pre spavanja. Vreme provedeno pred ekranom u tom slučaju je posebno štetno za mlađu decu. Ini zbog toga imaju ozbiljne probleme sa uspavljivanjem i lošijim kvalitetom sna, a često su i premoreni što, između ostalog, rezultira lošim raspoloženjem i smanjenom koncentracijom u školi."

Telefon, dete
Shutterstock Dete sa mobilnim telefonom

Zašto ekrani toliko utiču na san?

Postoji nekoliko načina na koje ekrani utiču na spavanje dece. Jedan od njih je takozvana plava svetlost iz uređaja koja povećava proizvodnju melatonina, hormona kojeg vaše telo proizvodi kako bismo mogli da ostanemo duže budni.

"Plavo svetlo nam pomaže da lakše izdržimo umor i da ne spavamo, što je odlično za odrasle ljude tokom dana, ali uzrokuje probleme kada dođe noć", objašnjava psihološkinja i naglašava da plavo svetlo posebno remeti obrasce spavanja kod male dece.

"Deci pre spavanja ne treba stimulacija, već nešto što će ih smiriti i pripremiti za san na najbolji mogući način. Umesto ekrana, pre spavanja preporučujem eksperimentisanje sa drugim aktivnostima koje mogu da pomognu vašem detetu da se opusti poput čitanja, kupanja ili nekih kreativnih igara. Svako dete se opušta na različit način pa je važno da date detetu vremena i da pronađete ono što njemu najbolje odgovara", savetuju psiholozi.

(Yumama)