Znate da mala deca treba da spavaju dovoljno noću, ali šta se dešava ako užurbane roditeljske rutine pomere vreme za spavanje dece? Da li to dugoročno može da utiče na njihovo zdravlje? Evo šta o svemu tome kažu stručnjaci.

Većina njih nisu oduševljeni kasnim odlaskom na spavanje i mnogi ističu da je ovaj raspored najteži za mamu i tatu.

"U većini porodica roditelji jednostavno neće imati energije da se nose sa trogodišnjakon u 22 sata. I roditeljima je potrebno vreme za sebe", kaže Džudit Ovens, direktorka klinike za poremećaje spavanja kod dece.

Međutim, ona ističe i da verovatno nema ničeg suštinski štetnog u tome da dozvolite deci da ostanu budni do kasno, pod ključnim uslovom, da svake noći idu u krevet otprilike u isto vreme i da se dovoljno naspavaju.

"Trajanje i regularnost ciklusa spavanja i buđenja su najvažniji faktor za kvalitetan i miran san deteta", rekla je.

Da li moje dete dovoljno spava?

Stručnjaci kažu da nije uvek lako reći da li vaše dete dovoljno spava. Umorna deca ne moraju nužno da deluju umorno. Naprotiv, dok se bore protiv svojih želja da odlože spavanje, mogu da postanu preaktivni.

Jedan od znakova da dete ne spava dovoljno je to što se stalno zamara u kolima, čak i na kratkim putovanjima. Trljanje očiju, razdražljivost i agresivno ponašanje su drugi simptomi. Dete kome je potrebno mnogo podsticanja da bi počelo da funkcioniše ujutru, možda prekasno ide na spavanje.

Činjenica da dete ustaje samo nije znak da se potpuno odmorilo. Deca imaju veoma jake unutrašnje satove, pa će se neka probuditi u određeno vreme bez obzira u koje vreme idu na spavanje. Nedostatak sna može dovesti i do nemirnog sna i preranog ustajanja deteta.

Devojčica, dete, spavanje, nesanica
Shutterstock Nesanica kod dece

Kako nagovoriti decu da idu ranije na spavanje?

Stručnjaci upozoravaju da što duže traje ovaj kasnonoćni obrazac, to ćete imati više poteškoća da ga promenite. Ali neki sugerišu i da je u redu odložiti prilagođavanje, sve dok to radite postepeno. Ako je vaše dete naviklo da spava u 22 sata, nemojte čekati noć pre prvog dana škole da biste ugasili svetlo u 20 sati.

A kada počnu rano da ustaju, nemojte da dozvolite da ih sva privlačnost i ometanja modernog porodičnog života drže budnim do kasno. Ugasite svetlo i ušuškajte ih. Za decu, san nije samo lepota odmora, podstiče energiju, dobro zdravlje, učenje, dobro raspoloženje i mirnu porodicu. Ako dete ne spava dovoljno, to će uticati na kvalitet života cele porodice.

Prema Američkoj akademiji za pedijatriju, deca uzrasta od 2 do 3 godine treba da spavaju 9 do 13 sati svake noći, deca uzrasta od 3 do 5 godina treba da spavaju 10 do 12 sati, a ona uzrasta od 5 do 12 godina treba da spavaju najmanje 8 sati.

Devojčica, spavanje, dete, spava
Shutterstock Devojčica spava

Ako dete treba da ustane rano ujutru ili želite da ga ubedite da je bolje da ide ranije na spavanje radi mira cele porodice, evo kako da napravite promenu:

  • Pomerite vreme spavanje deteta za maksimalno 15 minuta dnevno, ili bolje, za 15 minuta svakih dva do tri dana.
  • Manipulišite detetom svetlošću za koju stručnjaci kažu da utiču na hormon koji kontroliše naš unutrašnji sat. Da biste uspeli da pomerite unutrašnji sat unazad, ujutru ciljajte na mnogo svetlosti. Aktivnosti i prirodno svetlo takođe pomažu. Zato idite na igračište posle doručka, a prigušite svetlo kako se bliži vreme za spavanje.
  • Izbegavajte stimulativne aktivnosti pre spavanja, uključujući nemirnu igru, gledanje televizije i korišćenje video igara. Zamenite ih za tihe, umirujuće rituale: čaša toplog mleka, kupka i priča za laku noć.

(Yumama)