Tokom prvih bebinih meseci, roditelji zaista imaju problema sa spavanjem. U tom periodu, vrlo je važno da beba ima dobru ishranu, ali i dobar i kvalitetan san, kako bi se fizički, kognitivno i emocionalno razvijala. Kada i kako će beba dostići kvalitetan san zavisi od velikog broja faktora - uzrasta, težine, temperamenta, okoline, ali i vaše redovne rutine.

Dobra vest je da, uz malo rada i dosta strpljenja sa druge strane, beba će početi da spava sve duže. 

Šta prethodi bebinoj prospavanoj noći

  • Moro refleks (detetov odgovor na izazivače poput jakih zvukova, promene temperature, iznenadnih pokreta). Ovaj refleks se obično gubi do četvrtog meseca.
  • Pojačana ishrana, ali i dobijanje na težini
  • Smanjeno ili proređeno dojenje tokom noći
  • Pojačana sposobnost da se umiri ( sisanjem prsta, ruke ili cucle). To joj pomaže da se lako uspava onda kada se u sred noći probudi

Nemojte se iznenaditi ukoliko beba postigne druge stvari pre spavanja tokom noći. Mnoge od njih čak i propuzaju i prohodaju pre toga. 

Neadekvatan san može imati loš uticaj na rast i razvoj deteta.

Spavanje, beba, dete
Shutterstock Dete spava

Kada mogu očekivati da beba prespava noć

Bebe obično mogu sastaviti više sati sna već u periodu između šestog i osmog meseca. Brže ćete doći do ovoga eliminisanjem noćnih hranjenja, što se najčešće dešava  baš u tom periodu. Kod dojenih beba to može biti malo kasnije, jer se majčino mleko brže metaboliše. 

Naravno, uvek treba imati na umu da je svako dete drugačije i ima sopstveni tempo.

Može se desiti i to da beba nedeljama i mesecima prespava noć, a onda se opet dese momenti da ima problema sa spavanjem. Može se desiti da beba baš u sred noći počne da usavršava svoje sposobnosti sedenja ili puzanja. Zato budite sigurni da je tokom dana imala dovoljno vremena za takve stvari. Postoje i neki drugi problemi koji je mogu buditi, poput bolesti, rasta zubića, putovanja i promena u domu - sve to utiče na bebu. Ukoliko vas neke od stvar brinu, najbolje bi bilo razgovarati sa pedijatrom o tome. 

Beba, spavanje, noć, kolevka
Shutterstock Beba spava tokom noći

Kako da pomognem bebi da prespava noć

Ako mislite da je beba spremna, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi. Počnite da je stavljate u krevet onda kada to odgovara njenom uzrastu - oko 19, 19:30 za decu mlađu od godinu dana. Ako beba ostane budna do kasno, može postati premorena, pa će joj biti mnogo teže da zaspi, češće će se buditi i teže će ustati ujutru. 

Takođe, dobra ideja je da stvorite rutinu spavanja za decu koja su starija od 4 meseca. Bebama je potrebna navika, jer se uz nju osećaju sigurno, pa nemojte jednu noć čitati priču, a drugu preskakati. 

Iako zvuči jednistavnije da stavite bebu u krevetac tek kada se uspava, bolje da ne radite to. Stavite je budnu, pa je onda uspavajte, jer će tako naučiti kada je vreme za spavanje. Noću kada se probudi, uspavaće se opet na istom tom mestu.

Imajte na umu da tiha soba ne mora uvek značiti i uspavano dete. Deca se često probude tokom noći, što je normalno. Ipak, ukoliko bez vas ne može da zaspi, neće to moći bez vas ni kada se probudi u sred noći. 

Kada treba da posetim lekara

Ukoliko beba ne spava tokom noći do prve godine, bilo bi dobro pričati sa lekarom. Ukoliko beba hrče, teško diše ili je nervozna svake noći ili nakon ishrane, pitajte pedijatra za savet.

(Yumama)