Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVU GREŠKU SIGURNO NEĆU PONOVITI SA DRUGOM BEBOM: Mislila sam da joj pomažem da se uspava, i danas zbog toga imam muke

Iskustva sa spavanjem beba su razna, a ovo je moje za koje sam sigurna da neću ponoviti sa drugom bebom, iako sam sve radila iz najbolje namere.

 Beba, spavanje, uspavljivanje, mama Izvor: Shutterstock

Kada prvi put postaneš mama, nisi ni svesna šta te čeka. U jednoj sekundi se sve menja, briga i ljubav rastu jednakom brzinom. Želimo da radimo samo najbolje za naše dete, pa nekada u toj brizi i preteramo.

Danas, iza sebe imam staž od dve i po godine majčinstva i u iščekivanju sam druge bebe, danima razmišljam o tome šta sam možda i pogrešila od silne brige, šta bih promenila ovog puta. I tako dođem do jedne stvari koju verujem da neću ponoviti, a radila sam je iz najbolje namere, nesvesna da preterujem i da to može kasnije da napravi veću muku.

U pitanju je spavanje bebe i njene navike. Moram da priznam da sam pre nego što sam postala majka imala toliko čvrst san, da bezbroj puta alarm iznad glave nije uspeo da me probudi, što bi se reklo: 'ni topovi nisu mogli da me probude'. Međutim, kako sam prvi put ugledala to malo čudo, svaki njen šum me je budio. Skakala sam na svaki pokret rukice ili nogice, i to je ono što nije trebalo.

Niko mi nikada nije objasnio da su bebe bučne kada spavaju, da mogu da plaču, da se okreću, da brbljaju nešto, a da zapravo sve vreme čvrsto spavaju. Kako nisam bila obaveštena o tome, svaki put bih skakala, odlazila do krevetića i uzimala je da je umirim ili joj stavljala cuclu kako bi se sama smirila i nastavila da spava.

 Beba, spavanje, spava, cucla
Beba spava sa cuclom
Izvor: Shutterstock

E tu je greška! To što sam ja mislila da joj pomažem, zapravo joj je odmagalo. Em što sam joj hiljadu puta tim postupcima ometala san jer nije bila budna samo je bučno spavala, navikla sam je i na to kad god se probudi da sam ja tu da joj pomognem da ponovo zaspi ili da moram da joj dodam cuclu. Da ne pričam o tome što je moj san bio nikakav, što sam večito bila umorna.

Zbog te greške, moja devojčica i danas, sa pune dve i po godine zna da se probudi gotovo svake noći i da traži da legne u moj krevet, da ja legnem u njen, da me drži za kosu i slično. Jednostavno, svesna sam toga da nije naučila da se sama uspava kada se probudi, što je normalan ciklus sna i svaki čovek se budi tokom noći iako toga često nismo svesni.

 Mama, beba, spavanje
Mama i beba spavaju
Izvor: Shutterstock

Verujem da sam ovaj put bar malo iskusnija, pa da neke stvari neću ponavljati, a ovo sa spavanjem je sigurno jedno od njih. Željna sna i dalje se nadam da će ta navika za pomoć pri uspavljivanju tokom noći uskoro proći i da ću skupiti dovoljno energije za buđenja na svaka 2-3 sata koja me uskoro svakako ponovo očekuju.

Da li vaša deca od 2-3 godine spavaju po celu noć?

Anketa

Da li vaša deca od 2-3 godine spavaju po celu noć?

  • Ne, i dalje se svaku noć budi.

    39.47% (15)

  • Da, spava još od pre prve godine.

    36.84% (14)

  • Obično spava, ali zna i da se budi po noći.

    23.68% (9)

Da li vaša deca od 2-3 godine spavaju po celu noć?

Rezultati

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica