Kada je napolju toplo i sunce "prži", roditelji uglavnom vode računa, pa decu ne izvode u vreme kada je sunce najjače. Osim toga, i kada izlaze, stavljaju im šeširiće, mažu zaštitne kreme i trude se da ih koliko je moguće sklanjaju u hladovinu.

Međutim, medicinska sestra Niki Jurkuc je upozorila roditelje da je za bebinu kožu zapravo najopasnije kada je napolju oblačno, a jednim videom je objasnila i zašto.

Objavljujući fotografiju bebe koja ime opekotine od sunca na koži, medicinska sestra je objasnila da oblačni dani "prevare" roditelje, jer tada ne razmišljaju toliko o šeširu, kremi za sunčanje i traženju hladovine za dete.

Bebe najlakše izgore kad je oblačno TikTok/ tinyheartseducation

Upravo zbog toga, Niki tvrdi da su dani kada je vreme oblačno najopasniji za bebu, u smislu da najlakše izgori na suncu, "pošto zaštita od sunca tada nije prioritet".

Međutim, opasni UV zraci su i dalje prisutni i kada je oblačno, pa tako osetljiva dečja koža, koja nije ni zaštićena, lako izgori.

Meteorolozi ističu da je UV indeks dobar indikator koji pokazuje kada je sunce najopasnije jer on meri jačinu UV zraka. Što je viši UV indeks zračenja, to je veći rizik da nastanu opekotine. Takođe, UV zračenje nije uvek najjače kada je napolju najtoplije.

Kako je pokazala sestra Niki u videu koji je objavila, UV zračenje je po tako oblačnom danu iznad tri, pa se preporučuje da deca mlađa od godinu dana ne budu izložena direktnom suncu.

"Čak i kada je oblačno. Čak i kada deluje da nema sunca. Ne možete uvek da znate koliki je nivo UV zračenja. Ima dana kada je oblačno, ali je nivo UV zračenja sedam", upozorila je Niki.

Inače, nivo UV zračenja se može videti na sajtu Hidrometeorološkog republičkog zavoda, ali i preko raznih aplikacija za vremensku prognozu.

BONUS VIDEO:

DA LI SU KREME ZA SUNČANJE KANCEROGENE?! Stručnjaci otkrili: Ne morate da se kvarcate na suncu da bi dobili vitamin D  Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)