Ako vaše dete izgori na suncu, postarajte se da pije puno tečnosti, budući da opekotine od sunca mogu dovesti do dehidratacije i nikako ne izlazite ponovo na sunce, dok se rane ne zacele.

Svakako, ukoliko se pojave plikovi ili dete ima nesnošljive bolove i groznicu, obavezno se obratite pedijatru.

Ukoliko vaš mališan umereno izgoreo na suncu, evo nekoliko veoma korinih saveta koji će pomoći:

Led

Uzmite kocke leda ili smrznute patrone, zavijte u krpu i stavite na opekotinu. Nikako nemojte da stavljate led direktno na kožu, kako ne biste napravili još veći problem.

Hladna voda

Prijatan (ali ne previše hladan), mlaz vode može ublažiti bol i toplotu tela usled izgorelosti. Kada kupate dete, nemojte mu grubo trljati kožu i takođe izbegavajte losione za tuširanje, sapune i kupke.

Aloe Vera

Gel iz unutrašnjosti ovog kaktusa olakšava tegobe, ubrzava zarastanje rana i hidrira kožu. Možete da isečete list aloe vere na pola i da je stavite direktno na ranu ili da kupite čist gel aloe vere u apoteci.

Med

Med se od davnina koristi kao melem za opekotine. “Istraživanja pokazuju da med može imati bolje dejstvo od nekih antibiotika. Zahvaljujući njemu dolazi do bržeg ozdravljenja, smanjuje se infekcija i minimalizuje se bol”, kaže pedijatar Keti Kemper.

Ovsene pahuljice

Kada se pomešaju sa vodom za kupanje, fino mlevene ovsene pahuljice deluju kao antiinflamatorni lek. Kupite već usitnjene ovsene pahuljice ili ih sami usitnite u blenderu dok ne dobijete konzistentnu masu. Sipajte u mlaku vodu za kupanje.

Hamamelis

Ukoliko možete da nađete u biljnoj apoteci ekstrakt hamamelisa natapkajte na gazu nekoliko kapi i stavljajte na ranu tri do četiri puta dnevno po 20 minuta.

Pogledajte i 

Mleko

Natopite gazu ili manje parče tkanine hladnim mlekom i stavite na opekotinu kako biste izvukli crvenilo.

Soda bikarbona ili kukuruzno brašno

Kada kupate dete, u kadu stavite malo sode bikarbone ili kukuruznog brašna koja će ublažiti zapaljenje i svrab.

Jabukovo sirće

Sirćetna kiselina ublažava bol, svrab i upalu. Stavite jednu šolju jabukovog sirćeta u kadu i okupajte dete.

Ulje korijandera

Studije su pokazale da utrljavanje ulja korijandera na ranu ublažava upalu.