Kada se na koži mališana pojavi bilo kakav osip ili problem sa kožom, mlade roditelje to odmah uznemiri. Evo koje prmene možete da očekujete i kako da ih tretirate.

Jedna od najšešćih promena na koži glave je temenjača odnosno seborični dermatitis koji čine žućkase naslage u obliku pečata. To je slojevita promena kože na bebinom temenu do koje dolazi usled pojačanog lučenja lojnih žlezda, a najbolje rešenje I zaštita jeste redovno pranje bebine glave odgovarajućim blagim bebi šamponom.

Pored temenjače po učestalosti promena na koži je ekcem, hronična alergijska upala koja se manifestuje kao suva i ispucala koža, najčešće u predelu šaka, lica, kolena. Ova mesta izazivaju svrab koji se najčešće ispoljava zimi kada je vazduh suv. Deca obolela od ekcema mogu da ispolje sklonost prema drugim hroničnim oboljenjima a najbolja prevencija kod ekcema je obloga od fiziološkog rastvora. Uz lekarsku pomoć mogu da se primene i antihistaminici ili kortikosteroidi.

Beličasta zrnasta ispupčenja na koži nosa, brade I obrazima su mliije. Njih ne treba međato sa aknama, sitnim crvenim tačkicama koje se ispoljavaju tri do četiri nedelje nakon rođenja. Milije nastaju kada delići bebine kože postanu „zarobljeni“ u porama površine kože, a akne su povezane sa hormonskim promenama, i jedna i druga promena se povlače same.

Česta pojava je i pelenski osip koji nastaje zbog stalne iritacije bebine guze pelenama, vlažnim maramicama ili hemikalijama koje se nalaze u sredstvima za negu. Protiv ovih iritacija kože najbolje je voditi računa da bebina koža bude suva što je više moguće, dakle često menjati pelene. Isprobajte različite pelene dok ne nađete one koje su najbolje za bebu. Nakon kupanja kožu treba dobro osušiti, pa tek onda povijati bebu. Kožu treba mazati kremama sa cinkom.


BONUS VIDEO

Beba prvi put proba sladoled TikTok/funnydudetrending


Izvor: Yumama