Najvažnije pre nego što preduzmete drastične mere jeste da shvatite da li imate posla sa običnim refleksnim kijanjem i šmrkanjem. Terapeuti apeluju na roditelje da ne mešaju ove manifestacije sa jesenjom prehladom.

Bebe često šmrču i kijaju, ali to ne znači da su bolesne. Pedijatar Nikita Volkov objašnjava: ovo je fiziološki curenje iz nosa, pošto novorođenčad imaju veoma uske nosne prolaze, pa je disanje otežano.

Kako pomoći bebi kada joj curi nos

Čak i ako vaša beba nije prehlađena, možete pokušati da joj pomognete. Lekari savetuju održavanje vlažnosti u prostoriji na 50-60% i temperature oko 21-22 °C. Da bi se ispunili ovi uslovi, dok dete nije u prostoriji, ona mora biti provetrena.

Dobar životni trik bi bio kupovina ovlaživača vazduha. Glavna stvar je da pogledate za koju oblast sobe je dizajniran. Nikita Volkov napominje da će uređaj olakšati disanje detetu, jer se nazalna sluzokoža više neće sušiti i na njoj se neće stvarati kore. Ovo je posebno korisno u jesen i zimu, kada je grejanje uključeno.

Dodatno, roditeljima će pomoći sterilni izotonični fiziološki rastvori za ispiranje nosa ako još ima korice na sluzokoži. Za novorođenčad, morate ih kupiti samo u obliku kapi. Lek se ukapa u svaku nozdrvu, a zatim se iscedak obriše salvetom. Pre upotrebe leka, neophodno je da se konsultujete sa lekarom.

Šta ako je infekcija?

Naravno, beba može da šmrkće ne samo zbog uskih nazalnih prolaza. Ponekad uzroci mogu biti bakterijska infekcija, vazomotorni rinitis i alergije.

Da biste tačno razumeli šta uzrokuje curenje iz nosa, vredi odvesti bebu kod doktora i tačno opisati simptome. Ovo je posebno neophodno ako curenje iz nosa prate visoka temperatura i kašalj. Nijednu terapiju ne uzimajte na svoju ruku, već se prvo konsultujte sa lekarom.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Kako da sprečite ravnu glavu kod bebe TikTok/kydkyronashville