Nos je prva linija odbrane i on najčešće "strada" od raznih bakterija i virusa. Međutim ono što je najvažnije sprečava da se oni šire dalje i da se bolest iskomplikuje. I sami znate koliko četo deci curi nos i da je jako važno da taj sekret izbace napolje kako se ne bi spuštalo na grla i bronhije. Međutim bude jako naprono i za roditelje i za decu kada stalno moraju da ga prazne.

U svakom slučaju pedijatri preporučuju da se bebama koliko je god potrebno čisti nos aspiratorom, a većoj deci da ga duvaju kada god je pun. U međuvremenu na ova dva prirodna načina najbolje možete da "smirite" nosić:

Slana voda za otpušavanje nosa i zaustavljanje curenja

Slana voda je najbolji kućni lek za ublažavanje iritacije koju izaziva curenje nosa. Pomaže kod razređivanja sekreta i na taj način olakšava njegovo izbacivanje. Kanali se čiste i nos više neće biti zapušen,a i smanjiće curenje. Pored toga so je i dezinficijens koji će uništiti štetne mikrobe u nosu.

Pomešajte pola supene kašike soli u dve šolje tople destilovane vode. Zabacite glavu deteta unazad i pomoću kapaljke stavite nekoliko kapi slanog rastvora u svaku nozdrvu. Neka blago udahne kako bi uvukao slanu tečnost dublje u nosne kanale. Nakon toga izduvajte mu nos da biste uklonili sekret pomešan sa slanim rastvorom.Ponovite postupak nekoliko puta dok ne osete olakšanje. Ponavljajte nekoliko dana dok se stanje ne popravi. Ovo važi za satriju decu koja znaju da duvaju nos.

Kupanje, mama, dete
Shutterstock Mama i beba se kupaju

Inhalacija toplom vodenom parom

Ovo je idealno za malu decu i bebe. Ukoliko im previše curi nos ili je začepljen, dok se kupa dobro naparite kupatilo toplom vodom. Neka u njemu boravi što duže može. Para će momentalno da smiri nosić, ali i ovlažiće iritiranu sluzokožu. U svakom slučaju posle kupanja izvucite višak sekreta i dete će opet prodisati.

Ukoliko simptomi ne prolaze ili se pogoršavaju uz temperaturu, onda dete treba da odvedete kod pedijatra. Prirodni lekovi mogu da olakšaju tegobe, ali ne mogu u potpunosti da ih izleče.

(Yumama)