Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO VLAŽAN I ZAGAĐEN VAZDUH UTIČU NA BEBU: Pod ovim uslovima možete da koristite uređaje u sobi, a jedno je zimi važno!

Pogledajte kako zagađenost i vlažnost vazduha utiču na bebino zdravlje i da li je u redu držati prečišćivač i ovlaživač vazduha u bebinoj sobi.

 Uređaj za pročišćavanje vazduha u bebinoj sobi Izvor: Shutterstock

Kada postanete roditelji, počnete prvenstveno da se pitate da li je nešto sigurno da bude u bebinoj blizini. Postoji mnogo uređaja koji se sve više koriste, a usled zagađenosti, mnogi roditelji odlučuju da kupe pročišćivać vazduha. Međutim, postavlja se pitanje da li on ili ovlaživač smeju da budu u prostoriji gde boravi beba?

Možda će vas zanimati

Pročišćivači vazduha imaju svrhu da odstrane svaku vrstu zagađenosti u prostoru. Vrlo često nismo ni svesni koliko vazduh u kući može da bude zagađen, naročito posle kuvanja, čišćenja raznim hemikalijama, zbog zagađenosti vazduha generalno.

Zagađenost u kući može biti veoma štetna za decu, što potom dovodi i do nekih problema, poput:

  • visokog rizika od alergija
  • visokog rizika od razvoja astme
  • oštećenja pluća

Da li je prečišćivač vazduha siguran za bebu?

Većina ovih aparata zapravo jeste sigurna u bebinoj blizini. Zahvaljujući onim koji imaju filtere, beba će biti mnogo zdravija, jer se otklanja zagađene iz vazduha. Držite filtere podalje od bebe, naročito ako je počela da puzi ili hoda.

Oni prečišćivači koji stvaraju ozon nisu sigurni u bebinoj blizini. Oni mogu naprviti štetu ako razbijaju čestice zagađenja umesto da ih odstrane. To može napraviti problem sa bebinim plućima.

Da li smem da koristim ovlaživač vazduha u bebinoj sobi?

Vlažnost vazduha kada beba spava treba da bude oko 40-60 posto. Kada je vlažnost manja, u prostoriji se čini hladnije, a ako je veća, onda se čini mnogo toplije. Ako je vazduh suv, to može dovesti do svraba, suvih očiju, curenja nosića, a nekada se može javiti i kašalj. Kod dece koja imaju ekcem, ni suv ni previše vlažan vazduh nisu dobri, jer može doći do zapaljenja.

Iz ovih razloga, ovlaživač vazduha može biti koristan u bebinoj sobi. Ipak, obratite pažnju na dve stvari:

Čistite aparat redovno. Neke studije pokazale su da ovlaživači vazduha mogu širiti bakterije i mikroorganizme ako se ne čiste dovoljno dobro.

Koristite ovlaživač samo onda kada je neophodno. Ako dete kašlje ili ima osetljivu kožu, ovlaživač će vam biti od pomoći. Kada prođe zima i vlažnost prirodno bude veća, neće vam biti neophodan.

izvor: yumama

Pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica