Prvi dani sa bebom podstiču roditelje na puno razmišljanja. Obzirom da njihovi mališani tada komuniciraju samo plačom, treba vremena dok ih razumete tačno šta žele. Zbog toga su roditelji uvek u nekoj nedoumici i brizi kako bi namirili sve potrebe bebe.

Da biste uspeli da smanjite brigu, da se i vi beba osećate ugodno, pedijatri su dali 20 saveta za prve dane sa bebom, i veoma su korisni. Evo šta treba da zna svaki roditelj na samom početku nove i najlepše uloge:

Da se beba oseća ugodno u kući

1. Temperatura prostorije treba da bude između 20 i 24 stepena, a vlažnost vazduha 50-70 odsto.

2. 4-5 puta dnevno provetriti dečiju sobu u trajanju od 10-15 minuta. Za ovo vreme beba treba da se iznese iz sobe.

3. U prostoriji u kojoj se nalazi beba ne bi trebalo da bude tepiha i zavesa. Knjige treba smestiti u ormare sa vratima kako se prašina ne bi taložila na njih.

4. Ne postavljajte krevetac blizu utičnice ili elektronskih uređaja, uključujući i televizor.

5. Ništa ne bi trebalo da visi na zidu uz koji je krevetac. Sklonite sve slike i ukrase sa zida.

6. Vodite računa o jakom osvetljenju sobe. Dok je budno, dete treba jasno da vidi predmete oko sebe.

Krevetac, beba, soba
Shutterstock Soba za bebu

Higijena

7. Pošto su nosni prolazi kod novorođenčeta veoma uski, pa ih redovno čistite fiziološkim rastvorom.

8. Koristite poseban higijenski štapić sa vatom za svaki nosni prolaz.

9. Za pranje očiju pripremite toplu prokuvanu vodu i tupfer. Koristite nov tupfer za svako oko, umočite ga u prokuvanu vodu, obrišite bebine oči u pravcu od spoljašnjeg ugla ja unutrašnjem. Zatim posušite bebino lice mekim peškirom.

10. Da biste očistili uši od ušnog voska, namočite vatu u prokuvanu vodu i obrišite uvo. Obrišite ušnu školjku i nabore iza ušiju. Ako je koža iza ušiju previše suva, možete je namazati kremom za bebe. Nemojte da koristite štapiće za uši jer oni mogu da povrede bubnu opnu.

11. Posle svake velike nužde, operite bebu pa joj stavite čistu i suvu pelenu. Ovo treba da uradite pod tekućom vodom, na lavabou ili kadi. Ako niste u mogućnosti da bebu operete pod tekućom vodom, obrišite ih maramicama za bebe.

12. Prva 2-3 meseca pelenu treba da menjate na svaka 2-3 sata, a nakon toga zavisno koliko se puni, otprilike svaka 3-5 sata.

13. Dok pupčanik ne zaraste skroz, tretirajte ga dva puta dnevno, i posle kupanja.

14. Noktiće novorođenim bebama je najlakše seći dok spavaju. Na rukama je potrebno da se režu svakih 4-6 dana, a na nogama jednom u 7-9 dana. Koristite posebne dečije makaze sa zaobljenim ivicama.

15.Kupanje bebe kupkom se preporučuje maksimalno 1-2 puta nedeljno. Temperatura vode u kadi treba da je oko 36-37 stepeni.

16. Dok spuštate bebu u kadu, jednom rukom je pridržavajte ispod guze, a drugom ispod glave. Prvo spustite noge i guzu u kadu, a zatim telo. Jednom rukom čvrsto poduprite bebu tako da joj glava bude iznad vode, a drugom je nežno operite. Na kraju kupanja bebu možete da isperete tako što ćete je polivati vodom iz bokala. Nakon kupanja kožu i sve nabore nežno utapkajte peškirom, nemojte grubo brisati. Suva koža se može negovati mlekom za bebe.

Kupanje, beba
Shutterstock Kupanje bebe

Mi brinemo o bebi

17. Od trenutka kada se rodi, beba se vodi mirisom i dodirom. Nežnim dodirima majka prenosi svoju ljubav na bebu. Zahvaljujući tome beba oseća da je zbrinuta i da nije sama. To joj daje samopouzdanje i osećaj sigurnosti.

Dodirivanje, maženje i lagana masaža pozitivno utiču na nervni sistem bebe i pomaže mu da se razvija. Kada je u maminom naručju i kada oseća njene tople dlanove i miris, beba oseća zadovoljstvo. Tako počinju da se formiraju emocije.

18. Kada napuni mesec dana i nauči da gleda zanimljive predmete, puštajte joj muziku po desetak minuta jer beba tako vežba pažnju i sluh.

19.Od prvih dana bebu zovite po imenu. Da bi slušala vaš govor, potrebno je da sa njom razgovarate ljubaznim glasom, mirno. Promenite intonaciju u zavisnosti od toga šta govorite. Ne razvlačite reči, izgovarajte ih jasno. Ako beba navikne na komunikaciju od prvih dana, lakše će stupiti u kontakt kasnije.

20. Pokušajte da češće prilazite bebi. Kada menjate pelenu ili je hranite, govorite joj šta radite. "Plačeš jer si gladna. Sada ću da te nahranim, nećeš imati o čemu da brineš", reči su koje će joj prijati. Zahvaljujući takvom pristupu, kako bude sazrevala, i vaša beba će naučiti da izrazi svoja osećanja i emocije rečima.

(Yumama)