Prvo o čemu svaki budući roditelj razmišlja kada je reč o opremanju bebine sobe, jeste kupovina kreveca i dušeka. Iako će vam možda neko ponuditi da vam pozajmi krevetac koji više ne koristi, postoje stvari na koje treba da obratite pažnju kada pristanete na polovnu opremu.

Kada je u pitanju krevetac ili kolevka, bilo da su novi ili polovni, treba da obratite pažnju na sledeće stvari:

Nogare

Obratite pažnju da kolevke imaju široku, dobro oslonjenu osnovu kako se ne bi srušila ili prevrnula.

Ograničenje težine

Kolevke imaju ograničenu težinu, pa vodite računa šta piše u uputstvu. Obično deca tu težinu dostignu do 3. ili 4. meseca, pa ih tada treba prebaciti u krevetac.

Krevetac, beba, soba
Shutterstock Soba za bebu

Starost kreveca ili kolevke

Stručnjaci upozoravaju da izbegavate krevece i kolevke koji su napravljeni pre juna 2011. godine. Bezbednosni standardi su se od tada menjali. Kreveci stariji od 2011. godine mogu da budu obojeni olovnom bolom, da imaju lestvice koje su previše udaljene ili da su drveni delovi napukli.

Širina lestvica

Obratite pažnju na to koliko su bezbednosne lestvice sa strane udaljene jedna od druge. Po pravilu, trebalo bi da budu u razmaku od 5 centimetara kako beba ne bi mogla da zaglavi ručicu, ali ni da provuče glavu. Ako kupujete nov krevetac, o ovome ne treba da brinete jer su urađeni po najnovijim bezbednosnim standardima.

Dete, plač, krevetac, buđenje
Shutterstock Dete se budi uz plač

Stanje polovnog kreveca

Ako kupujete polovan krevetac, obratite pažnju da boja nije oljuštena i da nema rascepkanog ili napuklog drveta.

Kada montirate krevetac, obavezno sledite uputstvo proizvođača. Svi šrafovi treba da su čvrsto zavrnuti, da nema oštrih ivica i grubih delova ili razmaka u kom bi dete moglo da priklješti ruku ili nogu.

(Yumama)