Onog trenutka kada postanete roditelji manično brinete o čišćenju kuće. Međutim, bez obzira koliko da čistite i brišete, unutrašnji podovi, posebno tepisi, ispunjeni su biološkim materijalom - stvarima od kojih je napravljena prašina. Roditelji beba koje su tek počele da puze posebno su osetljivi na čistoću podova, ali nije uvek moguće da budu besprekorno čisti, i nemojte to da vas brine.

Naučnici su otkrili da bebe koje puze podižu visoke nivoe čestica i udišu ih čak četiri puta više nego što bi odrasla osoba udahnula dok hoda po istom podu. Pokazalo se da je koncentracija čestica u oblaku prašine oko bebe bila i do 20 puta veća od drugih mesta u istoj prostoriji.

"Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da su bebe koje puze izložene značajnim koncentracijama resuspendovanih bioloških čestica i da se mnoge od ovih čestica taloži u donjim disajnim putevima njihovog respiratornog sistema. Njihova izloženost je pojačana zbog neposredne blizine njihove zone disanja i poda", kažu stručnjaci, i dodaju da nema mesta da se brinete jer to što beba udiše može biti i dobra stvar.

Istraživanje iz 2014. godine pokazalo je da što su bebe više izložene određenim alergenima, veća je verovatnoća da će izgraditi imunitet na njih.

"Mnoga istraživanja su pokazala da izloženost mikrobima u vazduhu, kao što su bakterije i glivice, polen, grinje i životinjski alergeni, u ranom detinjstvu, može igrati značajnu ulogu kako u razvoju, tako i u zaštiti od astme, polenske groznice i alergija. Bebe izložene većoj količini prljavštine sa većom raznovrsnošću mikroba kasnije imaju nižu stopu astme", kažu stručnjaci.

Beba, igra
Shutterstock Beba se igra

Ovo podržava 'higijensku hipotezu' koja sugeriše da ne bi trebalo stvari da održavate previše čistim, jer sterilno okruženje ne dozvoljava imunom sistemu da se razvija i ojača.

Dakle, najbolje je da vaš dom održavate na razumnom nivou čistoće, ali nemojte da se opterećujete ako nemate uvek vremena za usisavanja. Zapravo, to bi moglo da bude dobro za vaše dete, malo valjanja u prašini podići će njegov imunitet.

(Yumama)