Ušni vosak se kod beba obično sam očisti. Lekari ne preporučuju čišćenje ušnog kanala od voska jer on štiti uši od prehlade, upale i ulaska tečnosti. Pored toga, u prvim mesecima bebinog života dovoljno je očistiti uši jednom u 10 dana.

Kada čistite bebine uši, postoji više stvari koje ne treba da radite, male uši su ranjive i lako se mogu oštetiti. Dve stvari treba obavezno da izbegavate:

  • Korišćenje pamučnih štapića, pa čak i onih koji su namenjene za decu -  ako ubacite bilo šta u njihov ušni kanal, to će verovatno gurnuti vosak dalje unutra - ili još gore, probiti im bubnu opnu. Sluzokoža koja oblaže ušni kanal je takođe veoma osetljiva i može lako da krvari, čak i od trenja upotrebe pamučnog štapića.
  • Ne koristite prste! Čak je i vaš mali prst veći od pamučnog štapića i verovatno će izazvati štetu.

Pitajte bilo kog pedijatra i on će vam verovatno reći da je najbolji način da očistite bebine uši krpom.Ova metoda nije za čišćenje unutrašnjeg dela uha. Umesto toga, samo će ukloniti deo viška voska ili prljavštine koji se nalaze spolja.

beba-mama.jpg
Shutterstock Mama čisti bebi uši

Evo kako to pravilno da uradite:

  • Uzmite čistu krpu za pranje: koristite onu koja je mekana i pogodna za bebu.
  • Navlažite ga sa malo tople vode: Uverite se da nije prevruće. Ne morate da dodajete sapun.
  • Pre nego što nastavite: Iscedite sav višak vode. Tečnosti mogu kapati u uvo vašeg mališana i izazvati nakupljanje.
  • Uzmite krpu za pranje i obrišite: Nežno protrljajte površinu oko bebinog uha. Obrišite uglove i pukotine, ali ne pokušavajte da umetnete krpu u samo uvo.
  • Kada završite: Očistite krpu za pranje pre nego što nastavite sa drugim uhom. Ako je uvo malo vlažno, nežno ga obrišite mekim peškirom.

Pedijatri savetuju da bebama uši čistite posle jutarnjeg obroka ili nakon večernjeg kupanja. Zašto je to tako? Zdrave uši se dobro čiste i bez naše pomoći. Epitelne ćelije u uhu se neprestano obnavljaju, i to u pravcu od bubne opne prema spolja. Pored toga, struktura viličnog zgloba doprinosi samočišćenju ušiju.

Kada jedemo, razgovaramo, kašljemo, kijamo, smejemo se, pravimo bilo kakve pokrete vilicom, odvija se proces izbacivanja cerumena nagomilanog u uhu i mrtvih epitelnih ćelija.

(Yumama)