Bebe se rađaju sa dužim, tankim noktima, a njihovo sečenje mnogim roditeljima deluje zastrašujuće ali ukoliko to ne uradite rizikujete da se beba izgrebe. Prve tri nedelje treba da budete spremni da svojim novorođenim bebama sečete nokte svaka dva do tri dana, dok se ne stvrdnu i prestanu tako brzo da rastu.

Koji je najbolji način da bebi isečem nokte?

  • Koristite specijalne makaze za bebe sa zaobljenim vrhom.
  • Kada sečete, držite bebin prstić i pritisnite jagodicu nokta na dole kako biste lakše prišli samom noktu.
  • Nežno secite prateći prirodnu krivinu nokta.
  • Vodite računa da ne odete duboko i povredite bebu.
  • Imajte na umu da nokti na nogama rastu sporije i potrebno im je manje održavanja.

Mnogi roditelji smatraju da je najlakše bebi iseći nokte kada spava, ali držite makazice uvek u vašoj blizini. Iskoristite priliku kad god se ukaže, bilo da je to dok je beba u kolicima, dok se vozite kolima ili u bakinoj kući. Ako vam je lakše, zatražite pomoć. Neka na primer tata drži bebine rukice i pevuši joj dok vi sređujete noktiće.

Beba, nokti
Shutterstock Mama seče nokte bebi

Da li je u redu grickati bebine nokte umesto seckati makazama?

Moguće da će vam neko od starijih predložiti da izgrickate bebine nokte ili da ih ogulite, ali to nije najbolja opcija. Na taj način možete otići duboko i povrediti dete, ili preneti vaše bakterije na njenu kožu.

Šta ako bebi slučajno posečem prstić?

Iako ćete se sigurno osećati loše ako do toga dođe, posebno ako poteče krv, ne brinite. To se dešava svakom dobronamernom roditelju. Samo nemojte stavljati zavoje na to područje već lagano pritisnite čistom krpom koja ne ostavlja dlačice, ili gazom i krv će vrlo brzo stati.

(Yumama)