Fiziološki rastvor je nešto što svaki dom treba da poseduje, posebno ukoliko u njemu žive bebe i mala deca.

Bebe dišu na nos, ali ukoliko dođe do nakupljanja sekreta ne umeju sami da ga isprazne pa dolazi do poteškoće sa disanjem, a ukoliko se to ne čisti redovno sekret iz nosa se lako može spustiti na uši ili pluća. Zbog toga je vrlo bitna higijena nosa kod dece.

Sve što vam je potrebno za pravilnu higijenu nosa vašeg deteta je fiziološki rastvor i aspirator sekreta.

Aspiratore možete kupiti u apoteci, postoje razni oblici, ali u današnje vreme se najviše preporučuju aspiratori koji se nakače na usisivač i jednostavno izvuku sekret iz nosnih šupljina. Ono što je bitno da znate jeste da jačina usisivača nije bitna jer će svaki apirator koji se koristi na ovaj način koristiti pritisak jačine samo 2 bara.

Pored aspiratora važno je da se nosić prethodno ispere fiziološkim rastvorom koji možete takože kupiti u apotekama, ali ga možete i sami napraviti kod kuće.

Čišćenje bebinog nosića
Shutterstock Čišćenje bebinog nosića

Kako da napravite domaći fiziološki rastvor?

Potrebno je:

- So (najbolje je koristiti nejodiranu so, ali može i kuhinjska)
- Prokuvana voda

Rastvorite oko pola kašičice soli u 250 ml prokuvane vode. Sipajte u čistu, po mogućstvu sterilisanu posudu (npr posudu za uzimanje uzoraka urina, nekorišćenu) i kada se ohladi možete ga koristiti.

Ono što je bitno jeste da ovaj domaći fiziološki rastvor može stajati 24 sata, te da svakog dana morate praviti novi, ukoliko se odlučite za domaću varijantu.

Napomena!

Domaći fiziološki rastvor nemojte koristiti za ispiranje očiju ili kontaktnih sočiva. Ukoliko vam se rastvor čini zamućen, odmah ga bacite. Uvek koristite novu teglicu za čuvanje rastvora.

(Yumama)