Gotovo svaka buduća mama pre odlaska u bolnicu opere i popegla sve stvari koje je spremila za bebu, kako bi ih sve sređeno čekalo kada iz bolnice izađu kući. O pranju bebinog veša smo već govorili, i o tome na kojoj temperaturi i kako se pere, ali šta je sa peglanjem?

Sigurno ćete čuti savet starijih ljudi da je peglanje dečije odeće obavezno, i to da se pegla sa obe strane. Međutim, da li je to baš tako?

Prema danskom proizvođaču deterdženta za veš, visoka temperatura deluje na veš na isti način kao sterilizator na flašice za bebu.Pegla uklanja i deterdžent koji se nije potpuno isprao tokom pranja veša, i ubija mikroorganizme koji mogu da ostanu na odeći nakon što se ona osuši.

Jedno istraživanje koje se bavilo pranjem uniformi bolničkog osoblja kod kuće, otkrilo je i da su određeni mikroorganizmi ubijeni sušenjem u mašini i peglanjem nakon pranja.

Sušenje veša, veš
Shutterstock Sušenje veša

Dakle, zaključak je da ukoliko koristite mašinu za sušenje veša ne morate da peglate bebinu odeću jer visoke temperature tokom sušenja mogu da ubiju mikroorganizme. A ukoliko veš sušite na vazduhu, peglanje će vam pomoći da iskorenite sve mikroorganizme koji su se zadržali na odeći tokom sušenja.

(Yumama)