Rad creva novorođenčeta može da otkrije važne informacije o njegovom ukupnom zdravlju. Kad god odete kod lekara, budite spremni da odgovorite da li beba ima redovne stolice, koliko često i kakve su boje. Zbog toga nije ni čudo što kada postanete roditelji počinje i priča o bebinim isprljanim pelenama.

Provera pelena može, na primer, da pomogne u tome da proverite da li je beba dobila dovoljno hrane. Posebno je važno kod dojenih beba jer je kod njih teško proceniti količinu unete hrane.

Evo koliko često novorođenče treba da kaki u različitim fazama razvoja:

U prvih 24-48 sati nakon rođenja, novorođenče ispušta mekonijum. To je gusta, tamnozelena ili smeđa stolica koja sadrži sve ono što je beba progutala dok je bila u materici.

U narednim danima, beba će početi redovnije da kaki i piški. Do oko 6. nedelje starosti, većina beba kaki dva do pet puta dnevno. Neke bebe imaju pražnjenje creva i posle svakog obroka.

Između 6 nedelja i 3 meseca učestalost stolice se obično smanjuje. Mnoge bebe kake samo jednom dnevno, a neke čak i jednom nedeljno. Ovo obično nije znak problema, sve dok beba održava zdravu težinu.

Beba, pelene, promena, mama
Shutterstock Mama menja pelenu bebi

Znaci neadekvatnog unosa hrane

Beba koja ne dobija dovoljno hrane može to pokazati tako što:

  • Nema bar jedno pražnjenje creva dnevno.
  • Ima manje od pet mokrih pelena dnevno nakon prvih nekoliko dana života.
  • Ima znake dehidratacije, kao što su suve usne ili upale oči.
  • Letargične (omamljene) su.
  • Gube na kilaži.

(Yumama)