Većina mama ima najviše dileme kako negovati bebin pupak nakon izlaska iz porodilišta.

U prvih par dana, po povratku kući, o bebinom pupku bi trebalo da se brine patronažna sestra i da vam pokaže kako to vi da radite. Ona će vas upoznati sa osnovnim merama koje treba da znate kako ne bi došlo do infekcije pupčane ranice.

Postupak tretiranja pupka izgleda ovako:

1. Odmotati zavoj sa pupka i baciti.

2. Uzeti sterilnu gazu i natopiti je povidon jodom.

3. Očistiti pupčani patrljak-ranu sa povidon jodom.

4. Baciti upotrebljenu gazu i uzeti drugu, natopljenu povidonom.

5. Očistiti okolinu sa povidonom.

6. Ponoviti sve još jednom.

7. Staviti suvu gazu na pupak i zavoj preko toga zaviti.

Za negu pupka dovoljan je povidon jod. Antiseptički (žuti) prašak se više ne koristi a 3% hidrogen koriste pedijatri i patronažne sestre u slučaju infekcije ili pojave granuloma.

Takođe jedan od najčešćih pitanja je da li se beba može kupati pre nego što ispadne pupak?

Po savetu pedijatra, beba se obavezno kupa, ali tako što se drži preko ruke. Sestra to radi vešto i istovremeno tome obučava majku. To je položaj pri kojem se pupčić ne vlaži. Ovakav način kupanja novorođenčeta se primenjuje sve dok se, po otpadanju pupka, ne zasuši i pupčana rana.

"Usred noći sam presvlačila bebu i videla rupu na njenom stomaku. Nije mi bilo svejedno ali na svu sreću, babica me ranije upozorila da to znači da je pupak sazreo i otpao. Uputila me je i šta da radim u toj situaciji. Nasula sam jod i preko zalepila sterilnu gazu, a već drugog dana je ona dolazila u posetu i pogledala pupak. Sve je bilo u najboljem redu, ali taj trenutak kada sam shvatila da je bebin pupčić otpao zauvek će mi ostati urezan u pamćenje", rekla nam je jedna mama.

Otpadanje pupka

To se obično događa od petog dana po rođenju, pa do 20. dana. Ni u ovom slučaju (ako pupak ne otpadne u prvih desetak dana), mama nema razloga da bude zabrinuta. Patronažna sestra će proceniti da li je potrebno i kada da se beba uputi u Dečji dispanzer na dalju obradu pupka.

bebin pupak.jpg
Shutterstock Bebin pupak

Dodatni saveti oko bezbednijeg zarastanja pučane rane:

- Koristite samo sterilnu gazu – vata nije dobra jer ostavlja sitna vlakna koja se mogu zalepiti za površinu rane. Takođe ni štapiće za uši, niti tupfere i slično, jer nisu sterilni, plus mogu doneti dodatnu prljavštinu na ranu i iritirati je.

- Prilikom čišćenja povidon jodom nemojte jako trljati kožu, već nežnim i blagim pokretima obrišite (isto važi i za patrljak, ne treba ga vući niti izvlačiti na silu, sam će otpasti kada se sasuši).

- Ne dodirujte nikada pupčani patrljak prstima, već samo sterilnom gazom.

- Prilikom ispiranja bebe pazite da se gaza i pupčana rana ne ukvase, stoga izbegavajte pranje dela oko bebinog pupka. Leđa, vrat ili pelensku regiju možete nežno oprati mekanim bebi sunđerom, jer sunđer neće ukvasiti područje oko pupka. Ukoliko se desi da slučajno pupčani patrljak malo nakvasite tokom kupanja, nežno ga osušite sterilnom gazom.

- Prilikom presvlačenja bebe, vrh bebine pelene pomerite dalje od pupka i pupčanog patrljka, jer neke pelene imaju lepljive trake koje mogu slučajno zakačiti gazu i nasilno povući obrađenu ranu.

- Novorođenče do kože mora imati čistu i pamučnu garderobicu, a to se odnosi i na pupak (kada patrljak otpadne) kako bi što zdravije potpuno zarastao.

- Izbegavajte preusku odeću za bebe, tesne bodiće ili benkice koje stežu, kao i sintetička odelca koja pale i kroz koje koža ne može lepo da diše.

Koji su simptomi infekcije pupka?

- ako beba plače kada dodirnete pupak ili kožu oko njega;

- ako je područje kože oko pupka crveno;

- ako pupčani patrljak ima neprijatan miris ili iz njega curi žućkasta tečnost
oticanje tkiva u podnožju pupka.

Takođe, lekarsku pomoć treba potražiti ako pupak krvari u kontinuitetu, jer to može ukazivati na problem.

(Yumama)