Atopijski dermatitis ili ekcem je veoma uobičajeno, uporno kožno oboljenje koje pogađa veliki broj dece širom planete. Deca čiji roditelji imaju problema sa atopijskim dermatitisom imaju veće šanse da obole. Javlja se kod dece sa osetljivom kožom, pofložnom iritacijama.

Atopijski dermatitis nije zarazan, a karakterišu ga osip, crvenilo i suvoća kože koje prati svrab kao karakterističan simptom. Koža je najčešće iziritirana na licu, kao i u predelu laktova i podlaktica, kolena i podkolenica i iza ušiju.

Roditelji čija deca imaju probleme sa ekcemom znaju da lekari često preporučuju kortikosteroidne kreme koje nisu dobre za celokupan organizam ako se često koriste. Zbog toga treba pokušati i sa nekim prirodnim preparatima koji su mnogima dobro pokazali protiv ekcema.

Predstavljamo vam 4 prirodna preparata koja pomažu u lečenju ekcema kod dece i olakšavaju svrab i suvoću kože:

Kokosovo ulje

Devičansko kokosovo ulje je umirujuće prirodno kućno sredstvo za sprečavanje i lečenje ekcema. Kokosovo ulje daje duboku hidrataciju koži, štiteći je od isušivanja i od toga da počne da se peruta.

Delotvorno je kod prirodnog lečenja ekcema, jer sadrži antimikrobne, antifungalne, antibakterijske i protivupalne materije.

Zapravo, istraživanja pokazuju je da kokosovo ulje takođe deluje kao omekšivač za vlaženje suve kože i ubijanje bakterija koje uzrokuju infekcije kože.

Da biste koristili kokosovo ulje za oporavljanje kože oštećene ekcemom, sve što trebate učiniti je primeniti kokosovo ulje direktno na zahvaćeno mesto nekoliko puta dnevno i pre spavanja. Svakodnevno nanesite kokosovo ulje sve dok potpuno ne nestanu crvenkaste svrbne mrlje na koži.

Kokosovo ulje je tako nežno na koži da se može koristiti i na bebama.

Studije o korišćenju kokosovog ulja na bebama takođe pokazuju da je sigurno za upotrebu i efikasno hidrira atopijski dermatitis. Jedan od najboljih razloga za korišćenje kokosovog ulja za ekcem je taj da je potpuno prirodan i da je netoksičan.

Kokosovo ulje
Shutterstock Kokosovo ulje

Med

Med je prirodni antibakterijski i antiinflamatorni agens korišćen vekovima kao pomoć u zarastanju rana. Med takođe pomaže u jačanju funkcije imunološkog sistema, što znači da može pomoći telu u borbi protiv infekcija.

Med je koristan za lečenje raznih kožnih oboljenja, uključujući opekotine i rane, i da ima antibakterijsku sposobnost.

Med možete naneti direktno na ekcem, pomoći će vam u sprečavanju infekcija, dok vlaži kožu i ubrzava zarastanje.

Med, limun, đumbir
Shutterstock Med

Kamilica

Kamilica spada u najstarije lekove u narodnoj medicini. Osnovni sastojak kamilice je eterično ulje azulen. Kamilica sadrži umirujuće svojstvo za bilo koju vrstu upaljene kože i izvrstan je terapeutski agens za brže eliminisanje ekcema.

Kamilica je odličan prirodni lek za ekcem, jer sadrži protivupalna i antibakterijska jedinjenja koja ublažavaju zaražene crvene mrlje kože.

Jednostavno možete napraviti šolju umirujućeg čaja od kamilice i upotrebiti kesicu čaja od kamilice kako bi ublažili svrab kože. Ispijanje osvežavajućeg čaja pomoći će vam da se opustite i pomoći će vam kod iritacije kože.

Možete napraviti protivupalnu mešavinu kamilice kako biste ublažili svrab kože i uklonili bakterijske infekcije na napuknutoj, suvoj koži. Dodajte 2-3 kapi kamilice na kašiku devičanskog kokosovog ulja i lagano masirajte perutavu, crvenu kožu.

Nanesite prirodnu mast 2-3 puta dnevno svaki dan kako biste ubrzali lečenje i sprečili bakterijske infekcije.

Čaj od kamilice
Shutterstock Čaj od kamilice

Ulje žutog noćurka

Ulje žutog noćurka koje je bogato upravo esencijalnim masnim kiselinama, tako da onda nije ni čudo da je njegovom primenom kod osoba sa mnogobrojnim kožnim problemima uočen pomak i napredak na bolje, a to su potvrdile i mnogobrojne studije.

Sadržaj gama–linolenske kiseline u noćurkovom ulju može da pomogne pravilnom funkcionisanju kožne barijere, kao i u normalizovanju transepidermalnog gubitka vode.

Ulje žutog noćurka kao i preparati koji sadrže ulje žutog noćurka su pokazali veliku efikasnost kod ublažavanja svraba I iritacije kože pogođene atopijskim dermatitisom.

Potreban je oprez s uljem noćurka: bogatstvo nezasićenih masnih kiselina koje ima čini ga podložnim kvarenju oksidacijom te je manje stabilan od većine drugih biljnih ulja. Proces oksidacije se ubrzava u prisustvu nekih metala i čuvanje je obavezno na suvom, hladnom i tamnom mestu.

Ulje žutog noćurka
Shutterstock Ulje žutog noćurka

(Yumama)